НОВИНИ

Хора с увреждания получиха шанс за работа във Варна

10 души с увреждания получиха шанс за работа в социалното предприятие на Сдружение "Няма невъзможни неща" във Варна. Целта е да бъдат обучени и назначени на работа 20 души с ментални и двигателни проблеми, както и родители на деца с увреждания. Средствата са осигурени от европейските фондове.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
08:45, 12.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

30-годишната Росица Ангелова е с детска церебрална парализа. Въпреки заболяването си завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет. Владее два чужди езика и е с добри компютърни умения. Мечтае да стане офис сътрудник във фирма. Макар че има добра квалификация, работодателите отказват да я наемат.

Росица Ангелова: В моята автобиография аз прецизно обяснявам какви точно са ми ограниченията. Дори не ми се обаждаха по телефона, даже имах възможност да участвам в обучителен курс за офис сътрудници и абсурдното обяснение на Бюрото по труда беше, че аз съм твърде образована.

Специалистите към Сдружение "Няма невъзможни неща" подкрепят младата жена в желанието й да се развива.

Росица Ангелова: Сдружението ми даде шанс, въпреки високата си образованост, да завърша техния курс, да видя как протича един работен ден на такъв сътрудник.

Роси се надява опитът в социалното предприятие да й помогне за бъдещата реализация.

Антония Георгиева, психолог: Тя е много концентрирана, много трудоспособна, изключително висок коефициент на полезно действие има. Но трябва да бъде оставена на спокойствие да го прави.

През следващата половин година младежите, наети в социалното предприятие, ще работят като озеленители, готвачи, офис-сътрудници и социални асистенти. А после се надяват да намерят работодатели, които да повярват в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е сред първите в Европа по износ на билки
България е сред първите в Европа по износ на билки
От днес Пловдив е културната столица на Европа
От днес Пловдив е културната столица на Европа