Жалби срещу наредбата за Медицинската експертиза внесоха хора с увреждания в Здравното министерство. От началото на месеца ТЕЛК определя намалената работоспособност по нова скала. В повечето случаи проценти се дават само за водещо заболяване. Хора с увреждания се опасяват, че заради новите правила може да получават по-ниски инвалидни пенсии или да загубят изцяло подкрепата, която получават от държавата.

Павлина Григорова е с множество заболявания. Има 100% от ТЕЛК за три години. Новите правила за медицинската експертиза предизивкали недоволство и сред други хора с увреждания. Написали над 20 жалби срещу наредбата за медицинската експетиьза

Павлина Григорова: Наша близка, която е от нашата група от 72% с Адисън отпадна вчера е получила 49.3. Тя няма 50%.

Според националнопредставените организации, ако ТЕЛК-ът е под 50 % пациентът губи право на пенсия и социална подкрепа от държавата, защото не се води човек с уреждания.

Венцислав Найденов: За това протестираме тук, да престане този геноцид срещу деца, майки с деца, нас.
Росица Петкова - Национално сдружение на възрастните хора: Аз в моето сдружение имам хора, които са 20 години болни от рак. С ТЕЛК за една година и искам тези хора, когато се явят на ТЕЛК, да им се дадат всичките възможни проценти, които заслужават.
Павлина Григорова: Искаме тази наредба да бъде променена. Оттук нататък ние тръгваме към съда.

От Здравното министерство казаха, че експерти ще разглеждат жалбите и обясниха, че до шест месеца трябва да анализират ефекта от наредбата и да я променят, ако се наложи.

Новите правила за ТЕЛК може да оставят до 200 000 души без инвалидна пенсия

Новите правила за ТЕЛК може да оставят до 200 000 души без инвалидна пенсия

Между 150 и 200 000 души с увреждания може да загубят инвалидните пенсии и социалната подкрепа, която получават. Това е прогноза на председателя на сд...