НОВИНИ

Хората на Йордановден - традиция или съвременна мода?

Хвърлянето на кръста е задължителен ритуал на този ден. И на този Йордановден в Калофер десетки мъже се хванаха на традиционното ледено хоро в студените води на Тунджа. С обичая калоферци кандидатстват за списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Чуха се обаче гласове и че хората на Богоявление са съвременна мода, а не традиция. Изконни или не, факт е, че ледените хора набират все повече почитатели. Освен в родния град на Ботев, за пръв път мъжко хоро имаше и във Врачанското село Зверино.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:20, 06.01.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

С народни носии, български знамена, гайди, тъпани и много енергия мъже от Калофер, но и от страната, дори от чужбина се прегърнаха в студената река в родния град на Ботев, за да участват в традиционното мъжко хоро по случай Йордановден.

Кметът на Калофер Румен Стоянов е решен мъжкото хоро да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не всички обаче са на негова страна.

Според директора на музея в Калофер Ася Николова няма повод хорото да влиза в ЮНЕСКО и в нематериалното културно наследство, понеже според нея тази традиция не е от Възраждането, а е ново явление - едва на 20-30 години.

Ася Николова, директор на Национален музей „Христо Ботев": В потвърждение на моите думи, че това не е стародавен обичай, е текстът на двете песни, които пеят калоферци, когато влизат и когато са вътре в реката. Влизат с песента на Христо Ботев по "Майце си" - ти ли си, мале - което е една категорична податка, че такова нещо по време на епохата на Възраждането, едва ли не малкият Христо Ботев го е правил, е абсолютно невярно, а песента, която пеят вътре в реката, е една любовна песен.
Румен Стоянов, кмет на Калофер: Аз мисля, че пък трябва да бъде в ЮНЕСКО. Това означава, че ние ще се борим за това нещо. Нека Ася Николова да каже с кое не сме допринесли да бъдем в ООН.

Традицията от Калофер се пренесе и във врачанското село Зверино. Местните хора свързаха празника Богоявление с рождението на Христо Ботев преди 169 години. В ролята на Войводата участва режисьорът Искрен Красимиров, който даде старт на ритуала.

В замръзналата река Искър се хвърлиха над 20 души, а кръстът бе спасен от 27-годишния Владимир Петров. Той пожела здраве на семейството си и на всички съселяни, и поведе мъжкото хоро в ледените води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
сняг вали
сняг вали
Ледено езеро
Ледено езеро