НОВИНИ

В Габрово: Хората питаха, а институциите отговаряха

За първи път в България Габрово бе домакин на Граждански диалог за бъдещето на Европа. Инициативата е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и е организирана от Комитета на регионите, местната община и представителството на Европейската комисия у нас. Идеята е да се търсят по-добри решения за европейския съюз във форма на диалог. Получи ли откровен разговор, вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:40, 03.10.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
габрово хората питаха институциите отговаряха

Докога българите ще са най-бедните в Европа, докога младите ще бягат и градовете ще се обезлюдяват и защо Великобритания избра да напусне Евросъюза. Това бяха сред най-често задаваните въпроси

Ивелина Сандалова:
България има ли възможността да направи конкретни стъпки, за да стимулира завръщането на млади професионалисти, които са се образовали в чужбина да приложим всичкото научено в България?

Президентът Росен Плевнелиев изказа притеснението си за обезлюдяването на градове като Габрово, Силистра и Смолян и според него ключът е в иновациите и инициативата за търсене на нови възможности за развитие на всеки регион. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че всяка държава се състезава за младите и България има много път да извърви.

Томислав Дончев, вицепремиер: За промяна на ситуацията е необходимо много, много трудно ще го сведем до едно. Това, което се случи около магистрала "Тракия" на юг, тази икономическа витализация в цялата зона около магистралата, няма как автоматично да бъде репликирана на Северозапад.

Основното послание на президентът пък беше, че много хора критикуват евроинституциите и тяхната работа без реално да са запознати с тях.

Росен Плевнелиев, президент на България: Наслушах се на български политици, всеки ден ги чувам, поставят под въпрос европейските ценности. През миналата година присъствах на една пресконференция, един виден български политик каза, какви са тези европейски ценности. Ами да ги посочим - мир, върховенство на закона, човешки права и свободи. Някой да има нещо против тях?

Думите бяха посрещнати с аплодисменти. Ръководителят на ЕК у нас обаче напомни.

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България: Хората, които ръководят ЕС - те са избирани, избирани от всички нас. Така че нека да не слагаме изкуствено някакви бариери или да обвиняваме други хора, за решения, в чието случване сме участвали и самите ние.

Бившият кмет на Габрово, след като изслуша участниците, направи забележка за оптимизма им.

Николай Ганчев, бивш кмет на Габрово: Трябва да си кажем и болежките, които са много важни.

Според евроинституциите една от важните болежки е въпросът с образованието.

Марку Маркула, председател на Комитета на регионите: Необходимо е да отделим повече време да се научим да учим. Необходимо е да бъдем отворени към нови идеи и сътрудничество.

Евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков дадоха конкретни примери за действащите грами, които насърчават предприемачеството у младите хора и могат коренно да променят регионите у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цялото изслушване на Кристалина Георгиева пред ООН
Цялото изслушване на Кристалина Георгиева пред ООН
Финансови интереси ли са причина за затваряне на станцията на Мусала?
Финансови интереси ли са причина за затваряне на станцията на Мусала?