НОВИНИ

Ще има ли детски атракцион в парка Заимов?

600 подписа против популярната въртележка срещу 3000, които желаят да има атракцион в парка. Собствениците на въртележката искат да знаят къде е тя, тъй като не са успели да я премахнат навреме и общината е взела мерки. Кметът на район Оборище, Васил Цолов, който обясни какви са шансовете освен 7 заведения за бързо хранене и напитки, в парка да има и атракциони за деца.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:39, 28.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Васил Цолов: "Съоръжението беше премахнато във връзка с разпореждането на архитектура и градоустройство и с довършване на заповедта от 2012 за премахване. Парк Заимов е парк за отдих и почивка, което означава, че атракционите не би трябвало да са там. Има предвидени места за атракцион. там трябваше да има надуваем батут. Такъв батут съществува, но повечето места са заети от места, които предлагат храни и напитки. Тази година паркът трябва да бъде реновиран. Ще има нова схема, по която ще бъдат определени нови места за спорт, отдих и вероятно атракцион. Това може да каже главният архитект и комисията, която ще отговаря за тази реновация. Според мен паркът трябва да запази духа си на парк за отдих и спорт, а не да бъде привлекателен център за атракционни съоръжения."

Собствениците на въртележката искат да разберат кога и откъде могат да вземат въртележката, тъй като тя е премахната от общината.

Михаил Шехтанов, собственик на въртележката: "Дойдохме да я демонтираме, но когато дойдохме вече беше разглобена."
Татятна Шехтанова: "Някакво писмо е било закачено на въртележката и една майка го намери и го изпрати. В него пишеше, че от понеделник нататък ще дойдат да я махнат. В неделя имаше избори и решихме да не го правим в този ден. Сега вече я няма. Звъннахме на главния архитект на столична община, той каза да чакам известие."

Мария Койчева, преподавател в НБУ, смята, че трябва да се направят обществени поръчки за такива въртележки.

Мария Койчева: "Ние се обърнахме към Йорданка Фандъкова и тя ни даде възможност да направим проекти по този казус. Студените са графични дизайнери и направиха около 70 проекта с краен срок до края на март. Срещнахме се с архитекти на общината, но искаме да бъдат разгледани проектите на децата, и ако има възможност български фирми да извършат някой от проектите. Тези съоръжения от миналото имат своето предназначение. Те могат да се ползват и трябва да се поддържат и да се запазят."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бронирано стъкло ще пази Айфеловата кула
Бронирано стъкло ще пази Айфеловата кула
Баскетболна топка избухна и рани жена в Австралия
Баскетболна топка избухна и рани жена в Австралия