Хората с увреждания в Благоевград ще се присъединят към националния протест в началото на месец април. Те недоволстват от готвената реформа в ТЕЛК, според която повече от 150 000 души ще останат без инвалидна пенсия, защото работоспособността им ще се определя и от Комисия от Националния осигурителен институт.

Благоевград

Виктория Лазарова е напълно незряща и от 35 години получва инвалидна пенсия от 354 лева. Казва, че разходите на хората с увреждания всеки месец са по-големи от тези на пенсионерите и социално слабите хора.

Виктория Лазарова: „Аз, тъй като нямам личен асистент, трябва да се движа непрекъснато с таксита. Ако искам някои да ми помогне за нещо, все пак нали трябва да му платя. Тези средства даже не са ми достатъчни за някакъв културен живот. Примерно да отида на някакъв театър, на такива мероприятия.”

В момента в България има около един милион и половина души, които получават инвалидна пенсия.Тя се отпуска срещу решение на ТЕЛК, което определя процента неработоспособност. За да се гарантират нормалните условия на живот за хората с увреждания, от съсловните организации в Благоевград се обявиха против създаването на две отделни комисии – сега съществуващата ТЕЛК, която определя увреждането и новата към НОИ, от която ще зависи степентта на работоспособност на всеки инвалид.

Васил Долапчиев – предс. на Съюза на слепите в България
„През цялото време ние питаме, след като лицето ще бъде оценено с трайно увреждане т.е. над 50%, но оценено като работоспособно. Какво следва от това, какво печели и какво губи лицето. Шанса му за работа е нулев. При сегашната политика на заетост на хората с увреждания в България и действащите инструменти, шанса е нулев.”
Хората с увреждания ще настояват също така работодателите в България да проявят социална отговорност и със съдействието на държавата да създадат условия за трудовата им реализация.