След месеци на подготовка и очакване, Раковски ще посрещне папа Франциск на 6 май. Там Светият отец ще отслужи литургия и ще даде първо причастие на деца в църквата в квартал Генерал Николаево и ще се срещне с вярващи в храма в Секирово. За литургията, хорът в църквата "Пресвето Сърце Исусово" е подготвил специална изненада за папата.

Раковски

Учителки, медицински сестри, цветари, електротехник. Нито един професионален музикант. Но всички - със сърце, вречено на Църковния хор. Очакват репетицията в събота и службата в неделя цяла седмица - и идват тук, в храма "Пресвето Сърце Исусово" в квартал Генерал Николаево. Сега ще имат щастието да пеят на папа Франциск.

Янко Павлов, ръководител на хора към църквата "Пресвето сърце Исусово": За литургията, която папа Франциск ще отслужи в тази църква ние подготвяме една специална изненада за него - решихме по-голямата част от песните да бъдат с български народни инструменти.
Раковски е в трескава подготовка за посрещането на папата

Раковски е в трескава подготовка за посрещането на папата

Всеки, желаещ да види папата, ще може да го направи, въпреки че мерките за сигурност ще бъдат засилени. Това гарантираха от кметството в Раковски, къд...

Янко кани свои приятели от ансамбъл "Тракия", които приемат идеята с радост и вълнение.

Янко Павлов, ръководител на хора към църквата "Пресвето сърце Исусово": Тази идея ми хрумна, понеже от по-старите хора знам, че преди 40-50 години традиционни български, католически песни са изпълнявани точно с народните ни инструменти. И оттам дойде моята идея за тази специална литургия аз да поканя Темелко, който свири на кавал, Николай, който свири на гъдулка и Ивелин, който свири на тамбура, да вземат участие в тази света служба.
В очакване на папа Франциск - среща с диригента на 90-те хористи

В очакване на папа Франциск - среща с диригента на 90-те хористи

Днес е последната голяма репетиция на хора, който ще придружава папската литургия на 5 май на площад "Княз Александър I Батенберг" в София при визитат...

На 6 май първо причастие от папата ще получат над 100 деца от Раковски, заедно с още много свои връстници от цяла България. Те очакват този ден с най-голямо вълнение. Подготвяли са се две години. По пътя към християнството ръка им подава сестра Елка.

сестра Елка, манастир на сестрите - францисканки "Св. Елисавета": Също ние с вълнение, с трепет, с радост очакваме тази среща. Това за нас е една голяма благодат - да имаме Светия отец в България, защото неговата личност говори много. От това, което той проповядва по света, ние виждаме, че го и живее.

Заедно с нея нарисуваха рисунки на тема "Мир на земята" - като мотото на посещението на папа Франциск. Те ще са част от украсата при идването на Светия отец.

А децата имат за папата поздрав от сърце.

Проследете посещението на папа Франциск в ефира на БНТ

Проследете посещението на папа Франциск в ефира на БНТ

Три канала на обществената телевизия ще предават събитията от програмата на папа Франциск в България. Със специални коментарни предавания и преки вклю...