Собственици на ресторанти и хотелиери във Варна искат отделни помещения за пушачите и непушачите, а не обособени зони в заведенията. Според тях е необходима по-голяма гъвкавост, така че бизнесът да не губи и клиентите да са доволни. Ето как хора от бранша коментираха предложението на вицепремиера Валери Симеонов за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения.

Варна

Павлин Косев е главен мениджър на верига хотели във Варна и Бургас. Категоричен е, че пълната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене не е добър вариант.

Павлин Косев, мениджър на верига хотели: Това с вентилацията беше пълна смешка, няма шанс това да стане в едно и също помещение на съседната маса да пушат, а на другата да не се пуши.

Според Косев мениджърът на всяко заведение трябва да реши дали то да е за пушачи или не.

Павлин Косев, мениджър на верига хотели: Не може да пише, че ресторантът е за непушачи и вътре да се пуши. Да се тръска в чаши и чинийки. В момента сме игра на котка и мишка.

Клиентите са разделени в мнението си за тютюнопушенето в заведенията.

Елена Борисова: Смятам, че в заведенията за хранене не бива да има. Барове и дискотеки, да, разбирам.
Дарина Генова: Да няма зони за пушене. Сегашният режим спазва ли се ? Има места, където използваш свещник за пепелник.

Проблем с режима на тютюнопушене има и в хотелите.

Павлин Косев, мениджър на верига хотели: Преди имаше стаи за пушачи и непушачи, в момента навсякъде се пуши. В голяма част от хотелите се начисляват глоби...клиентите си ги плащат и пушат.

Когато непушач е настанен в стая, където преди това е имало пушач, е неприятно, признават хотелиерите. Те са притеснени, че може да загубят част от гостите си.