Хотелиери настояват за спешни мерки, които да спасят туристическия сезон 2020 след фалита на големия туроператор "Томас Кук" и неговия български представител "Астрал Холидейс". Според тях, това поставя на сериозно изпитание хотелиери, превозвачи и туроператори в най-големия морски курорт Слънчев бряг.

Превозвачи и туроператорски фирми, които осигуряват екскурзии и различни мероприятия за туристите твърдят, че фирма "Астрал Холидейс" им дължи около 400 000 лв за превоз, за който се плаща на място и те нямат нищо общо с фалита на "Томас Кук".

Хюсеин Мустафов-превозвач: Те така говорят - няма проблем, давай, няма проблем, давай... Давай, давай и...
Сена Кондова - туристическа фирма за екскурзии: Той е вземал от туристите, къде са тези пари? Аз специално ще го съдя.
Деян Контев - превозвач: Ние искаме да знаем как ще си ги вземе тия пари... Ще саботираме целия сезон, ако не обърне държавата внимание.

Хотелиери в Слънчев бряг и Несебър очакват с тревога следващия сезон, защото всичко ще зависи кои големи туроператорски фирми ще заемат мястото на "Томас Кук". Те настояват за спешна намеса и конкретни мерки от страна на държавата за гарантиране на сезона догодина.

Диана Колчева - председател на хотелиерите в Несебър: Да се намалят летищните такси на нискотарифните компании, да се намали веднага спешно ДДС в туризма, да можем ние да реагираме, да пускаме промоции, докато слоевете в туроператорската дейност се наместят.
Стойка Терзиева - управител на хотел: Големите задължения от "Томас Кук" още няма никаква яснота дали ще ги получим, така че това наистина може да бъде ефектът на доминото.

Ако се стигне до фалити на хотели, това ще означава и фалити на доставчици на храни и на производители. Много от хотелите вече водят преговори с банки за нови кредити, за да могат да се разплатят с персонала и доставчиците.

Засегнатите от фалита на "Астрал холидейз" ще получат обратно парите си

Засегнатите от фалита на "Астрал холидейз" ще получат обратно парите си

Засегнатите туристи от фалита на "Астрал холидейз" ще могат да осъществят планираните си пътувания или да получат обратно платените суми за тях. Това...