НОВИНИ

Храмът “Свети Тодор Стратилат“ се руши

170-годишният храм в столичния квартал "Бенковски", в който Васил Левски е участвал в църковните служби, се руши. Светата обител има нужда от ремонт, но мястото е паметник на културата, а от църквата не могат да си позволят да платят всички необохдими суми за проучване и възстановяване.

bnt avatar logo
от Сергей Тодоров
19:10, 06.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Храмът в столичния квартал "Бенковски" се намира в една от затънтените преки в софийските покрайнини. Въпреки че от поколения се знае, че тук Васил Левски е участвал в църковните служби, едва преди 10 години е сложена паметна плоча. Църквата има огромна цепнатина на централния вход, но ръцете на местния свещени са вързани. Причината - мястото е паметник на културата. За всяка една дейност се изиксва мнение от експерти, което се заплаща от църквата, а средства за това няма.

Илиан Алексиев, свещеник в храм "Св. Тодор Стратилат"
"Просто трябва да се погледне и да се вземе някакво решение, докато е време, за да не стане по-голям процепът. Пповсеместно нашите храмове по цялата страна имат нужда от ремонт и така хората, които не живеят чак толкова добре, а пък имат желание, не могат да дадат някакви големи средства. Тези пък, които са много добре обезпечени финансово, те пък по-скоро насочват погледа си към новостроящи се храмове и манастири."
Албена Димова
"Това, че трябва да се чакат разрешения... Мисля, че има хора, които заслужават да дарят и това е много жалко, защото това е наистина една история... Аз просто като дойдох не знаех за историята на самата църква, но сега имам желание и аз да даря. Когато нещо се наложи даваме всички и това е много жалко, че смата държава не обръща внимание на собствените си собственост."

По-голям проблем е, че зад белите стени се крият уникални стенописи, характерни за софийския регион, но замазани малко след Освобождението и останали скрити за поколения напред. Свещеникът е категоричен, че тук работата изисква още повече средства, а такива до момента няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България чества 131-та годишнина от Съединението
България чества 131-та годишнина от Съединението
​Спорен филм за катастрофата край Смоленск​
​Спорен филм за катастрофата край Смоленск​