НОВИНИ

Християн-демократическият съюз в Германия се подготвя за бъдещето

В Германия канцлерската партия Християн-демократически съюз, поставя вече жалоните за бъдещето. След като с малка преднина Анегрет Крамп-Каренбауер вчера победи Фридрих Мерц, в надпреварата за лидерския пост на Ангела Меркел, днес разочаровани заявяват готовност да напуснат партията. За да сплоти редиците новият председател представи на конгреса в Хамбруг кандидатура за бъдещ генерален секретар от лагера на нейния съперник. Мария Стоянова с подробностите:

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:54, 08.12.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Ден първи в новото летоброене на германските консерватори. Ден първи след Меркел. Новият председател иска сдобряване с победените още с първото си назначение. На постът, който заемаше до сега Крамп-Каренбауер предложи Паул Цимияк, от избирателния район на двамата си съперници.

Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на ХДС: Да, проведохме състезание. Да, вчера беше взето едно ясно решение, също така. Не, тази партия не е разделена. Всички имаме за задача да работим за целостта на партията. Искам да го направя заедно с Паул Цимияк.
;

Новият генерален секретар е роден през 1985 г. в полския град Шчечин, в близост до германската граница. Родителите му се заселват в Германия, където той израства. Все в речите на блестящия оратор може се долови лек полски акцент.

Цимияк до сега беше председател на младежката организация на Християн-демократическия съюз, която е по-консервативна от партийната линия. Той получи само 63% от гласовете на делегатите, знак че сплотяването още не се е получило. Един исторически партиен конгрес завърши. От него ще остане предимно това, че германските консерватори за втори път избраха жена за свой лидер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затруднява движението по АМ Хемус
Катастрофа затруднява движението по АМ "Хемус"
ПЕС излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на ЕК
ПЕС излъчи Франс Тимерманс за свой общ кандидат за председател на ЕК