В Германия канцлерската партия Християн-демократически съюз, поставя вече жалоните за бъдещето. След като с малка преднина Анегрет Крамп-Каренбауер вчера победи Фридрих Мерц, в надпреварата за лидерския пост на Ангела Меркел, днес разочаровани заявяват готовност да напуснат партията. За да сплоти редиците новият председател представи на конгреса в Хамбруг кандидатура за бъдещ генерален секретар от лагера на нейния съперник. Мария Стоянова с подробностите:

Ден първи в новото летоброене на германските консерватори. Ден първи след Меркел. Новият председател иска сдобряване с победените още с първото си назначение. На постът, който заемаше до сега Крамп-Каренбауер предложи Паул Цимияк, от избирателния район на двамата си съперници.

Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на ХДС: Да, проведохме състезание. Да, вчера беше взето едно ясно решение, също така. Не, тази партия не е разделена. Всички имаме за задача да работим за целостта на партията. Искам да го направя заедно с Паул Цимияк.
© БТА

Новият генерален секретар е роден през 1985 г. в полския град Шчечин, в близост до германската граница. Родителите му се заселват в Германия, където той израства. Все в речите на блестящия оратор може се долови лек полски акцент.

Цимияк до сега беше председател на младежката организация на Християн-демократическия съюз, която е по-консервативна от партийната линия. Той получи само 63% от гласовете на делегатите, знак че сплотяването още не се е получило. Един исторически партиен конгрес завърши. От него ще остане предимно това, че германските консерватори за втори път избраха жена за свой лидер.