НОВИНИ

Християни и мюсюлмани от Глоджево празнуват заедно Великден

Всяка година християни и мюсюлмани от Глоджево празнуват заедно Великден. Традицията ще бъде спазена и сега, макар че единствената църква в града се руши и се нуждае от спешен ремонт. За него са необходими 340 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
07:40, 28.04.2016
5327
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В Глоджево живеят 3 500 души, по-голямата част са мюсюлмани. Както в повечето малки населени места, така и тук работа няма, а хората едва свързват двата края, разчитайки на децата си, които са на гурбет в чужбина. Въпреки немотията обаче, имат двойно повече празници. Двата етноса, откакто се помнят споделят заедно и Великден, и Байрама, не само защото живеят врата срещу врата.

Павлина Аврамова: Улицата, на която живея едно християнско семейство сме. Когато дойде Великден аз вземам панерчето с шарени яйца и раздавам от къща на къща. Много се радват мюсюлманите на червените яйца, защото ги приемат като символ на плодородие, на берекет. На Великден храмът е посещаван от мюсюлмани и за нас е чест това."
Айше Али: На Байряма ние ги каним, почерпваме се. На Великден те ни канят, раздават ни козунаци, яйца. Всичко весело минава. Ние много задружно живеем.

Доказателство за това е, че преди повече от 80 години в изграждането на храма „Света Параскева" са участвали всички местни хора.

В най-окаяно състояние е покривът на храма, през който освен божията светлина се излива дъжд и сняг.

Църковното настоятелство в Глоджево се надява тази година да бъдат отпуснати европейски средства за основния ремонт на храма.

Местните хора не губят надежда, че църквата им ще бъде спасена от разрухата. Вярват и че децата им ще продължат да живеят в мир и разбирателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стресиращи са цифрите при водачите, употребили наркотици
Стресиращи са цифрите при водачите, употребили наркотици
Правят филм за живота на Едуард Сноудън
Правят филм за живота на Едуард Сноудън