Християнският свят празнува раждането на Божия син. Българският патриарх Неофит отслужи тържествена рождественска литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Той пожела на всички българи здраве, духовни успехи и мир в семействата.

И тази година посрещаме раждащия се Младенец, прекланяме се пред безграничната Божия любов към нас.

На един от най-светлите християнски празници много вярващи дойдоха в храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. Българският патриарх Неофит отправи пожелание към всички българи:

Неофит, Патриарх Български: Бог да бъде милостив към нас и да ни дава все такива хубави празнувания в мир, разбирателство и напредък.

Патриарх Неофит отправи и послание към християните да отворим сърцата си и да сторим всичко по силите ни, за да няма между нас никой самотен и без надежда.

Посланието беше прочетено от мелнишкия епископ Герасим.

мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия синод: Поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на Родината и извън нея със светлия празник на Христовото Рождество и отечески им благопожелаваме здраве, духовни успехи, мир в семействата, училищата, държавните институции, та да има повече благост, търпение, добра воля и любов.

Тържествени литургии за Рождество имаше в цялата страна.

На Светата Литургия присъства и президентът Румен Радев
На Светата Литургия присъства и президентът Румен Радев © БТА

Хората се стичаха към църкви и храмове за да се помолят за здраве и благополучие.

„Вяра. Само вярата ще ни спаси. Светлина и топлина в душата и сърцето. Да бъдем по-добри“, сподели пред камерата на БНТ мирянка. Други споделиха:

Много любов да има за българския народ. Да няма войни, а мир на земята.
Моето пожелание е да сме много по-единни и обединени в желанието си да направим тази страна земен рай.

Днес имен ден празнуват Христо Христина, Кристиян, Кристияна.


И днес ще бъдем около празничната трапеза, но нека да помним, че най-важни са близките ни хора около нея. Честито Рождество Христово!

При засилени мерки за сигурност посрещнаха Рождество Христово във Витлеем

При засилени мерки за сигурност посрещнаха Рождество Христово във Витлеем

При засилени мерки за сигурност посрещнаха Коледа и във Витлеем - родното място на Спасителя.

Православна икона на Рождество Христово, изобразяваща Младенеца, Дева Мария, св. Йосиф Обручник и влъхвите, дошли да се поклонят
Православна икона на Рождество Христово, изобразяваща Младенеца, Дева Мария, св. Йосиф Обручник и влъхвите, дошли да се поклонят © БНТ
Папа Франциск поздрави католическия свят за Рождество

Папа Франциск поздрави католическия свят за Рождество

В традиционното си коледно послание „към града и света“ - Urbi et orbi, папа Франциск прикани хората да виждат в различията богатство, а не на опаснос...