НОВИНИ

Христо Гаджев, ГЕРБ: Изборът на нов изтребител трябва да е след проучване

Изборът на нов изтребител трябва да стане след подробно проучване, заявиха в "Денят започва" Христо Гаджев, от комисията по отбрана в парламента и авиоекспертът Красимир Грозев. Според Грозев е най-добре процедурата да се разсекрети.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 27.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Красимир Грозев, експерт: Много е важно МО да разсекрети доклада, който е изготвен и да се види методиката, по която е направен избора. Мисля, че не би могло да има някакви тайни. "Юрофайтер" е хубав, но много тежък за поддръжка. "Грипен" е нов, Ф-16 се използва и е проверен. Двете неща струват почти еднакво, но ако единият го ползваш 15 - другият - 30 г. "Грипен" май е малко по-евтин. Сроковете на доставка - при Ф-16 - традиционно са дълги - 3 г. При шведското предложение говорим за 18 месеца.
;
Христо Гаджев, член на комисията по отбрана в НС: Процесът до декември беше под парламентарен контрол и бяхме наясно какво се случва. По време на изборите. Това съвпадна с дейността на служебното прав. Искаме да разберем как са протекли оценките. Всичко ли е минало по правилата. Трябва да го направим, за да можем като дойде време за ратификация, работата на временната комисия няма да пречи на МО. Едни такива сделки с голям финансов ресурс трябва да са прозрачни.

БНТ: Имате ли съмнения за нерегламнтирано въздействие върху експертите?

Христо Гаджев, член на комисията по отбрана в НС: Надявам се, че няма. Изчисляването на живота на самолета. Хората при изчисляването на това са си свършили работата. Не е наша работа да определяме кой е самолет е по-добър. Ние купуваме не само самолети - ами и поддръжка и обучение. "Юрофайтър" е прекрасна машина, но поддръжката му е много скъпа. За нас е важно като парламент, че изборът е направен само на база техническите условия. Президентът е безспорен експерт. Но президентството вече няма нищо общо. Искаме да изчистим всички въпроси, за да можем с чиста съвест да го подкрепим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се спрат ли от движение автомобилите без катализатор?
Ще се спрат ли от движение автомобилите без катализатор?
Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит
Посланикът на Великобритания: Искаме еднакви правила за всички след Брекзит