Милиони яйца са били заразени с инсектицида фипронил, чиято употреба при животни, предназначени за консумация, е забранена. Франс прес предлага хронология на скандала, засегнал седем европейски страни, където санитарните власти се опитват да успокоят потребителите.

Начало на скандала

Белгия е първата страна от ЕС, уведомила на 20 юли Европейската комисия чрез системата за обявяване на тревога, създадена за сигнализиране на случаи на опасност за здравето на потребителите. Следващата е Холандия, на 26 юли, а после и Германия - на 31 юли.

В началото на август националните власти започват да информират обществеността. На 1 август холандската санитарна служба за безопасност на храните (NVWA) съобщава, че токсично вещество е открито в стотици хиляди яйца, пуснати в продажба и че дейността на 180 птицеферми е спряна временно, като този брой може да се промени в очакване на допълнителни анализи.

Според френското правителство разследванията в Белгия са доказали наличието на фипронил във фалшифициран антипаразитен препарат, продаван под наименованието ДЕГА 16 (DEGA 16), използван в птицефермите.
Засегнатите ферми твърдят, че веществото е било впръскано при обработка на холандската фирма ЧикФренд (ChickFriend) против червена въшка - паразит, който е изключително вреден за кокошките носачки.
Според белгийските и холандските медии тази компания е купила дезинфекциращия препарат в Северна Белгия от дружеството Поултри-вижън (Poultry-Vision).

Белгия обвинява Холандия, че e знаела за замърсяването на яйца с фипронил

Белгия обвинява Холандия, че e знаела за замърсяването на яйца с фипронил

Скандалът със замърсените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да се разраства. В Холандия проверки установиха съдържание на вредния инсектицид...

Засегнати страни

Кризата се разпространява бързо. След Холандия, германското министерство на земеделието съобщава на 3 август, че най-малко 3 милиона заразени яйца от Холандия са доставени в Германия и повечето от тях са пуснати в търговската мрежа. През следващите дни Холандия уведомява, че заразени яйца са доставени в Швеция и Швейцария. Германия посочва, че такива партиди са получени във Франция и Великобритания.

Във Франция птицеферма в областта Нор-Па дьо Кале е поставена под наблюдение на 28 юли.

Белгийската федерална агенция по безопасност на храните (Afsca) уточни, че яйца са били изтеглени превантивно и дискретно в Белгия още през юли и че всички доставчици, чиято дейност е била блокирана в страната, са ползвали услугите на ЧикФренд.

Инсектицид е открит и в пилешко месо и бисквити в Холандия

Инсектицид е открит и в пилешко месо и бисквити в Холандия

Скандалът със замърсените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да се разраства. В Холандия проверки установиха съдържание на вредния инсектицид...

Фипронил 

В голямо количество фипронилът, който Световната здравна организация определя като "умерено токсичен" за човека, е опасен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза. Употребата му е забранена при животни, предназначени за хранителната верига в Европейския съюз.
Кокошките остават заразени в продължение на шест до осем седмици.
Това антипаразитно средство обаче е включено във ветеринарни продукти, използвани при домашни животни против бълхи, кърлежи и акари.

У нас няма данни за наличие на яйца, замърсени с фипронил

У нас няма данни за наличие на яйца, замърсени с фипронил

Към момента Българската агенция по безопасност на храните няма данни за наличие на нашия пазар на яйца, замърсени с фипронил. От Агенцията съобщават о...

Мерки

В Германия, Холандия и в много по-малка степен в Белгия засегнатите от заразените пратки вериги супермаркети изтеглиха от щандовете си няколко милиона яйца миналата седмица.

Съществуват опасения за преработените продукти, съдържащи заразени яйца, сред които майонезата. В Германия някои производители изтеглиха различни марки готови салати.

Националните санитарни власти задължават производителите да унищожават заразените яйца с помощта на специализирана фирма и блокираха всички продажби от доставчици, за които съществува съмнение за зараза.

В Холандия службата по безопасност на храните изисква план за отстраняване на птичия тор, за да се защити околната среда. В Белгия освен яйцата, са блокирани животните и животинския тор във фермите, които все още са под наблюдение.
Все още са блокирани 51 птицеферми в Белгия и над 100 в Холандия.

13 партиди със заразени яйца са открити и във Франция

13 партиди със заразени яйца са открити и във Франция

Случаят със заразените яйца засегна и Франция. Тринайсет партиди са били доставени през юли в страната. Яйцата са били внесени от холандия и са отишли...

Разследвания

Разследване за "измама" се води от прокуратурата в северния белгийски град Антверпен, която засега отказва всякакъв коментар. Наказателно разследване е заведено в Холандия, за да се проследят пътищата за доставка в търговската мрежа на заразените партиди. В Долна Саксония се провежда предварително разследване за нарушаване на закона за храните срещу "отговорниците" в няколко ферми, в които са получени положителни тестове за фипронил при яйцата.


Скандалът със замърсените с фипронил яйца продължава да се разраства.

В Холандия проверки установиха съдържание на вредния инсектицид и в пилешко месо и бисквити. В Белгия фипронил е открит в био яйца.

Белгийският парламент прекъсва ваканцията си заради скандала с яйцата

Белгийският парламент прекъсва ваканцията си заради скандала с яйцата

Скандалът със заразените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да набира скорост. В Холандия вече са умъртвени над 300 000 кокошки, които не мог...