НОВИНИ

Наводнението в Бургаска област - хронология

Първите сигнали за наводнения в крайморския град, породени от проливния дъжд, са подадени в община Бургас около два часа след полунощ, а в 4 часа е обявено бедствено положение. По автомагистрала „Тракия", в отсечката Карнобат - Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи фирми отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Екипи на Пожарната и Гражданска защита помагат за разчистване, изпомпване на наводнените къщи и регулират движението по засегнатите пътни участъци. До момента е потвърдено за три жертви на пороите, а още един човек се води за изчезнал. Пет селища остават без ток - това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

bnt avatar logo
от В. Григоров, Е. Стойчева
17:59, 25.10.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Едно от най-засегнатите селища от поройния дъжд е Черни връх. От околните хълмове водата се е стекла в долната част на селото, изкъртила е тротоари, отнесла е пътна настилка и е влачила автомобили. Водата е наводнила дворове и къщи, има удавени домашни животни. Къщата на Миладин и Еленка Николови също е била наводнена, а стихията е унищожила цялото имущество, което е било на първият етаж.

Еленка и Миладин: Ето тука е пълно, таз стая е пълна.
Цяла вечер без сън.
Печки, хладилниците качени там, всичко плуваше.
Тука беше до тука вода.Изби вратата - тая и започна...

До село Полски извор пътят също е изровен, а стихията е наводнила дворове и разрушила огради и постройки.

Динко Динков: Цяла вечер не спря, страшен потоп. Аз живея в горния край, цяла вечер до 4 часа съм точил вода.

Придошлите води заляха пътят от кв. Долно Езерово към Братово и Равнец и е затворен за движение. В Долно Езерово пороят е преминал през центъра на населеното място.

Димитрина Георгиева: Наводняват се много, в центъра се наводняват където е по-ниско.
Денка Гроздева: Ето водата тук не можеше да се мине сутринта да нахраня животинките. Преди това много, много гърмя. В четири часа се изсипа такъв дъжд, неописуем. И сутринта ставам - всичко пълно, плува.

Според хората една от причините за масовите наводнения са скъсани язовирни стени на седемте малки каскадни водоеми в региона.

Милуш Кумчев, началник на Регионален отдел НЯСС Югоизточна България: Всички язовири са с обем под 50 хил. куб. метра, което означава, че не могат да създадат голяма приливна вълна и никога не са били включвани в списъка на т. нар. "потенциално опасни" язовири.

Областният управител направи оглед на засегнатите селища и заяви, че обилните валежи паднали за много кратко време са довели до критичните ситуации.

Вълчо Чолаков, областен управител: За съжаление водната стихия е огромна. Над 180 л на кв.м. които са паднали в рамките на 2 часа, видях много обърнати коли, къщи наводнени.

Утре специални комисии ще направят оглед на засегнатите пътища, улици и къщи и ще оценят размера на щетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интегрираният градски транспорт на Варна – в „Абсурдите с БНТ 2“
Интегрираният градски транспорт на Варна – в „Абсурдите с БНТ 2“
Армията спешно търси военни
Армията спешно търси военни