НОВИНИ

Хронологията на въздушните удари в Сирия

Въздушните удари са еднократни и са замислени така, че да не провокират нито един от големите играчи в сирийската криза. 6 дни планиране предшестваха събитията от тази нощ.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:10, 14.04.2018
Чете се за: 02:13 мин.
По света

Най-малко 6 силни експлозии разтърсват сирийската столица. Държавната телевизия излъчи кадри с напълно разрушения научен център в квартал Барзах в Дамаск. Облаци дим се издигат от руините, а встрани се вижда разрушен автобус. В покрайнините на Хомс се вижда огромен кратер. От Пентагона обявиха, че ударите са били еднократни, а целта им е да окажат възпираща сила срещу производството, разпространението и употребата на химически оръжия.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Подобен възпиращ инструмент е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати.


;

Обстрелваните цели са внимателно подбрани и не оправдават някои очаквания за широкомащабна военна операция. Само три мишени - всяка от тях подбрана така, че да не засяга руска инфраструктура, всички те са свързани с химически оръжия.

Поразен е научен център в Дамаск, в който се смята, че се произвеждат химически и био оръжия. Останалите две цели са в близост до Хомс - оръжеен склад западно от града, и важен команден център и склад за оръжейно оборудване пак близо до Хомс.


;

Най-малко 1 боен кораб е използван, откъдето са изстреляни ракети „Томахоук“. Те са способни да носят 450-килограмова бойна глава, да летят изключително ниско, да променят посоката си и мишената по време на полет. Използван е и бомбардировач B-1, който може да обстрелва цели с обхват от 370 километра и така да не се излага на опасност.

Френската армия е изстреляла 12 ракети. Участвали са изтребители „Мираж“ и „Рафал“, четири фрегати, участвал е и самолет АУАКС.

;

В 4 часа сутринта 4 британски бойни самолета „Торнадо“ излитат от военновъздушната база в Акротири Кипър, натоварени с ракети „Сторм Шадоу“.

Французите изпращат изтребители Рафал от бази във Франция. Американски бомбардировач B-1 потегля от военновъздушната база на Съединените щати Ал Удейд в Катар, а от разрушителя Доналд Кук в Средиземно море са изстреляни ракети „Томахоук“.

;

В нощта на ударите френският президент Еманюел Макрон публикува в Туитър снимка с военни и дипломатически съветници и обяви, че военното участие на Франция ще бъде подложено на дебат в парламента. Френският министър на отбраната Флоранс Парли съобщи, че Русия е била уведомена за предстоящите удари.

Флоранс Парли - министър на отбраната на Франция: Не търсим конфронтация и отричаме всякакви стъпки към военна ескалация. Ето защо, заедно със съюзниците ни, се подсигурихме руснаците да бъдат предупредени преди това.
;

Всеки от 4-те британски изтребителя „Торнадо“ е бил натоварен с по 2 ракети „Сторм Шадоу“, които носят 400-килограмови бойни глави и имат обхват от 400 километра. Така и британските самолети не е било нужно да навлизат в сирийското въздушно пространство.

Нито един от ударите не е попаднал в обсега на модерната руска противоракетна система С-400, която е инсталирана около руската база Латакия. И все пак руските ракети С-400 имат обхват от 400 километра, но те не са задействани.

;

105 американски, британски и френски ракети полетяха към Сирия в 4 часа през нощта. В същият този момент от Белия дом президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви начало на военновъздушните удари срещу цели на режима на президента Башар Асад.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес нациите на Великобритания, Франция и Съединените щати строиха праведната си сила срещу варварството и бруталността.

Ракетите не попаднаха в зоната на отговорност на руските противоракетни системи, инсталирани около базите в Сирия. Според Пентагона нито една ракета не е прихваната от 30-годишните сирийски противовъздушни системи С 125, С 200, Куб и Бук, според Русия са свалени 71.

;

Тази нощ британският премиер Тереза Мей заяви, че няма алтернатива на използването на сила в Сирия.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Смятаме, че е правилно и законно да предприемем военни действия заедно с нашите най-близки съюзници, за да облекчим хуманитарните страдания, като понижим възможностите с химически оръжия на сирийския режим и възпрем тяхната употреба.

И трите велики сили категорично обявиха, че целта на военните удари не е смяна на режима на президента Башар Асад. На сутринта след военната операция първият туит на Доналд Тръмп гласеше - "Мисията изпълнена".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Няма данни за увеличение на бежанската вълна след ударите в Сирия
Захариева: Няма данни за увеличение на бежанската вълна след ударите в Сирия
Проф. Владимир Чуков: Военна ескалация е малко вероятна
Проф. Владимир Чуков: Военна ескалация е малко вероятна