Въздушните удари са еднократни и са замислени така, че да не провокират нито един от големите играчи в сирийската криза. 6 дни планиране предшестваха събитията от тази нощ.

В 4 часа сутринта 4 британски бойни самолета „Торнадо“ излитат от военновъздушната база в Акротири Кипър, натоварени с ракети „Сторм Шадоу“.

Французите изпращат изтребители Рафал от бази във Франция. Американски бомбардировач B-1 потегля от военновъздушната база на Съединените щати Ал Удейд в Катар, а от разрушителя Доналд Кук в Средиземно море са изстреляни ракети „Томахоук“.

Германия, САЩ, Франция и Великобритания се събират утре за Сирия

Германия, САЩ, Франция и Великобритания се събират утре за Сирия

Преговорите между САЩ, Франция, Великобритания и ФРГ за Сирия ще се проведат на 15 април в Лондон. Това заяви германският външен министър Хайко Маас в...

Обстрелваните цели са внимателно подбрани и не оправдават някои очаквания за широкомащабна военна операция. Само три мишени - всяка от тях подбрана така, че да не засяга руска инфраструктура, всички те са свързани с химически оръжия.

Поразен е научен център в Дамаск, в който се смята, че се произвеждат химически и био оръжия. Останалите две цели са в близост до Хомс - оръжеен склад западно от града, и важен команден център и склад за оръжейно оборудване пак близо до Хомс.


© БНТ
С какви оръжия разполагат САЩ и Русия край Сирия?

С какви оръжия разполагат САЩ и Русия край Сирия?

Двете най-големи военни сили в света разполагат със сериозна военна мощ край Сирия и в Източното Средиземноморие.

Най-малко 1 боен кораб е използван, откъдето са изстреляни ракети „Томахоук“. Те са способни да носят 450-килограмова бойна глава, да летят изключително ниско, да променят посоката си и мишената по време на полет. Използван е и бомбардировач B-1, който може да обстрелва цели с обхват от 370 километра и така да не се излага на опасност.

Френската армия е изстреляла 12 ракети. Участвали са изтребители „Мираж“ и „Рафал“, четири фрегати, участвал е и самолет АУАКС.

Изтребител „Торнадо“ от състава на Кралските ВВС на Великобритания,
Изтребител „Торнадо“ от състава на Кралските ВВС на Великобритания, © БТА

Всеки от 4-те британски изтребителя „Торнадо“ е бил натоварен с по 2 ракети „Сторм Шадоу“, които носят 400-килограмови бойни глави и имат обхват от 400 километра. Така и британските самолети не е било нужно да навлизат в сирийското въздушно пространство.

Нито един от ударите не е попаднал в обсега на модерната руска противоракетна система С-400, която е инсталирана около руската база Латакия. И все пак руските ракети С-400 имат обхват от 400 километра, но те не са задействани.

Световните реакции след ударите срещу Сирия

Световните реакции след ударите срещу Сирия

Председателят на Европейския съвет - Доналд Туск, написа в Туитър, че подкрепя съюзниците и ще бъде с тях "на страната на провосъдието". По думите му,...

Зенитно-ракетен комплекс С-400, Руска армия
Зенитно-ракетен комплекс С-400, Руска армия © БНТ

Най-малко 6 силни експлозии разтърсват сирийската столица. Държавната телевизия излъчи кадри с напълно разрушения научен център в квартал Барзах в Дамаск. Облаци дим се издигат от руините, а встрани се вижда разрушен автобус. В покрайнините на Хомс се вижда огромен кратер. От Пентагона обявиха, че ударите са били еднократни, а целта им е да окажат възпираща сила срещу производството, разпространението и употребата на химически оръжия.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Подобен възпиращ инструмент е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати.


Крилата ракета „Томахоук“
Крилата ракета „Томахоук“ © БНТ

105 американски, британски и френски ракети полетяха към Сирия в 4 часа през нощта. В същият този момент от Белия дом президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви начало на военновъздушните удари срещу цели на режима на президента Башар Асад.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес нациите на Великобритания, Франция и Съединените щати строиха праведната си сила срещу варварството и бруталността.

Ракетите не попаднаха в зоната на отговорност на руските противоракетни системи, инсталирани около базите в Сирия. Според Пентагона нито една ракета не е прихваната от 30-годишните сирийски противовъздушни системи С 125, С 200, Куб и Бук, според Русия са свалени 71.

Тръмп: Перфектно осъществен удар в Сирия, мисията е изпълнена

Тръмп: Перфектно осъществен удар в Сирия, мисията е изпълнена

Американският президент Доналд Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия и каза, че "мисията е изпълнена", съобщи Ройтерс, цитирайки Туитър.

В нощта на ударите френският президент Еманюел Макрон публикува в Туитър снимка с военни и дипломатически съветници и обяви, че военното участие на Франция ще бъде подложено на дебат в парламента. Френският министър на отбраната Флоранс Парли съобщи, че Русия е била уведомена за предстоящите удари.

Флоранс Парли - министър на отбраната на Франция: Не търсим конфронтация и отричаме всякакви стъпки към военна ескалация. Ето защо, заедно със съюзниците ни, се подсигурихме руснаците да бъдат предупредени преди това.
Изтребител „Рафал“ от състава на Френските ВВС
Изтребител „Рафал“ от състава на Френските ВВС © БТА

Тази нощ британският премиер Тереза Мей заяви, че няма алтернатива на използването на сила в Сирия.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Смятаме, че е правилно и законно да предприемем военни действия заедно с нашите най-близки съюзници, за да облекчим хуманитарните страдания, като понижим възможностите с химически оръжия на сирийския режим и възпрем тяхната употреба.

И трите велики сили категорично обявиха, че целта на военните удари не е смяна на режима на президента Башар Асад. На сутринта след военната операция първият туит на Доналд Тръмп гласеше - "Мисията изпълнена".