НОВИНИ

Хърватия има нови условия за членството на Сърбия в ЕС

В края на холандското председателство на Европейския съюз Хърватия увеличи списъка на изискванията си към Сърбия, което беше главната причина в понеделник да не бъде дадена зелена светлина за отваряне на глави 23 и 24 от преговорите й за членство в ЕС, съобщава сръбският в. "Вечерне новости". Хърватският премиер Тихомир Орешкович заяви в Брюксел, че позицията на Хърватия за глава 23 от преговорите със Сърбия не се е променила и че това, което иска Хърватия, не се отличава от изискванията на другите страни членки.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:15, 29.06.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света
хърватия условия членството сърбия

Освен трите известни условия /пълно сътрудничество с Международния трибунал за военни престъпления, отмяна на закона, даващ на Сърбия правомощия за съдебно преследване на военни престъпления на територията на цяла бивша Югославия и гарантиране на правата на хърватското малцинство в Сърбия/ Хърватия поиска и уреждане на въпросите за жертвите на военни престъпления, изчезналите лица и достъпа до тайните архиви.

Другите страни членки не се съгласиха с това и срещата на работната група за разширяване завърши без резултат, посочва източник на "Вечерне новости" от Европейския съвет.

Холандското председателство имаше намерение до края на мандата си, изтичащ на 30 юни, да отвори глави 23 и 24 от преговорите със Сърбия, но страните членки не са дали съгласие отчасти заради изискванията на Хърватия, отчасти заради ситуацията във връзка с излизането на Великобритания от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов предлага вътрешната комисия да изслуша утре спецслужбите
Цветан Цветанов предлага вътрешната комисия да изслуша утре спецслужбите
Димитър Бечев: Ислямска държава стои зад атентата на летището в Истанбул
Димитър Бечев: "Ислямска държава" стои зад атентата на летището в Истанбул