НОВИНИ

Хърватия прие оферта на Израел за изтребителите Ф -16

Хърватия приема оферта на Израел за употребявани изтребители Ф-16, с които да обнови военновъздушните си сили. Решението беше взето от Националния съвет за отбрана и предстои да бъде одобрено от правителството, което се смята за формалност. Министърът на отбраната Дамир Кръстевич каза, че този проект гарантира сигурността и суверенитета на Хърватия.

хърватия прие оферта израел изтребителите
bnt avatar logo
от БНТ
06:22, 29.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Проектът започва миналата година, когато Хърватия иска от пет страни оферти за изтребители, с които да замени остарелите МиГ-21 в своите ВВС. Пред офертите на САЩ, Гърция, Южна Корея и Швеция е избрана тази на Израел. По данни на пресата тя е на стойност 400 млн. евро за 12 употребявани изтребители Ф-16. За сравнение шведската компания "Сааб" е предложила нови машини ГрИпен за 800 млн. евро. Националният съвет за отбрана смята, че е избрал най-изгодното предложение.

Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия: Решението беше взето единодушно. Разгледахме всички представени елементи - от финансовите аспекти, до нуждите на Хърватия. Отчетохме националните интереси, нашите възможности и развитието на страната.
Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия: Ако Хърватия беше по-силна икономически и финансово, можеше да изберем и по-скъпа оферта. Но при параметрите, които проучихме, смятаме, че взехме отговорно решение, което ще подсигури военновъздушните сили за следващите 30 години.

Решението за тази модернизация на ВВС е отлагано 15 години, каза министърът на отбраната Дамир Кръстевич. По думите му стъпката е историческа и ще позволи на Хърватия сама да наблюдава въздушното си пространство. Първите израелски изтребители трябва да пристигнат през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят напредъка по строителството на хранилището за радиоактивни отпадъци
Представят напредъка по строителството на хранилището за радиоактивни отпадъци
Тридневните избори в Египет приключиха
Тридневните избори в Египет приключиха