НОВИНИ

Хърватия с поглед към световната купа по футбол

Първата балканска държава на финал на световен футболен шампионат вече е факт. Хърватия преживя нощ на национално опиянение след победата си над Англия. Успехът дава реален шанс за купата, вдигана от едва осем нации в света - пет европейски и три от Южна Америка.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:41, 12.07.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

След нощ на всенародната еуфория по улиците на цяла Хърватия, днес министрите от кабинета в Загреб се явиха на правителствено заседание с фланелки на националния отбор.

Андрей Пленкович - премиер на Хърватия: Отборът направи крачка напред в сравнение с 1998. Това означава само едно- че сме станали футболна суперсила. Вероятно трябва да имаме малко повече увереност в нашата страна, при това не само във футбола.

Увереност в победа на финала в неделя изрази хърватският президент Колинда Грабар-Китарович. Тя представи страната си на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Снощи не е могла да гледа мача, но се е информирала за резултата по време на официалната вечеря.

Колинда Грабар-Китарович - президент на Хърватия: Атмосферата беше прекрасна, съюзниците викаха главно за нас. Чудесно е, че останаха четири отбора от Алианса. С френския президент Макрон се разбрахме да се видим в Москва в неделя, така че ще викам за нашите.

Досегашния най-голям успех на Хърватия на Мондиал беше бронзов медал във Франция през 1998-ма, когато тогавашните домакини станаха световни шампиони, а сега се надяват на втора титла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора вечер концерти на открито в двореца Врана
Втора вечер концерти на открито в двореца "Врана"
Протести белязаха началото на посещението на Тръмп във Великобритания
Протести белязаха началото на посещението на Тръмп във Великобритания