НОВИНИ

Хърватия се готви да върне задължителната военна служба

Хърватия въвежда от следващата година пробно военно обучение през летните месеци с продължителност 20 до 30 дни, а от 2019 г. се готви да въведе задължителна военна служба, съобщава сръбският в. "Вечерне новости".

bnt avatar logo
от БТА
23:15, 31.01.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
хърватия готви върне задължителната военна служба

В летните военни лагери ще могат да участват и момичета, и момчета. Военните прогнозират, че за това обучение ще се запишат около 15 000 младежи. Задължителна "мини" военна служба с продължителност 3 или 4 седмици ще бъде въведена през 2019 г., а в летните лагери трябва да подготвят младите хора за нея.

Вестникът отбелязва, че при сегашното положение на нещата заради липса на средства трудно може да се въведе задължителна служба с продължителност няколко месеца. Старите казарми от времето на бивша Югославия вече не функционират, а действащите се използват от армията и трудно могат да поберат и новобранци, които да се обучават в тях.

Според плановете в бъдеще кратко военно обучение ще преминават около 30 000 младежи годишно. Интересно е, че все повече жени в Хърватия проявяват интерес към военната служба. Задължителната военна служба в Хърватия бе отменена през 2008 г. и оттогава е въведена доброволна служба с продължителност 14 седмици. Според последните анкети 52 процента от гражданите са за връщане на задължителната военна служба, но мнозина други смятат, че това е ненужен разход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родният дом на Грейс Кели ще бъде отворен за посещения
Родният дом на Грейс Кели ще бъде отворен за посещения
Холивудски звезди се готвят за Берлинале
Холивудски звезди се готвят за Берлинале