Хърватия ще продължи българската инициатива за европейско бъдеще на Западните Балкани в рамките на своето председателство през 2020 година. Това стана ясно на дискусия за развитието на региона, която хърватският премиер Андрей Пленкович и българският премиер Бойко Борисов откриха.

Според Пленкович подновеният диалог трябва да бъде използван максимално, а Хърватия има желание да съдейства с опита си по присъединяване в съюза. От своя страна Борисов изрази увереност, че Балканите ще станат най-доброто място за живот, ако се изпълнят всички инфраструктурни проекти за връзка между държавите на Балканския полуостров. Според българския премиер след разговорите в следващите дни в София ще има яснота за финансирането на проектите.

Андрей Пленкович - министър-председател на Хърватия: Смятам, че инициативата на Бойко - да организира такава среща 15 години след срещите в Загреб през 2000 година и после в Солун през 2003 г., да направи среща между лидерите на Европейския съюз и ръководителите на Западните Балкани - това е събитие. То показва, че ни трябваха 15 години, за да върнем региона обратно в дневния ред на Европа на такова високо ниво.
Бойко Борисов - министър- председател на България: Истински се радвам и се надявам колегите и Заев, и Ципрас - най-сетне да приключим този спор с името - това си е само ваша работа. Ние само се надяваме, да не си помислите, че ви даваме акъл. Ние само се надяваме и искаме, ако може да си стиснете ръцете. И президентът Тачи, и президентът Вучич трябва тук да покажат своето европейско лидерство.