Хърватски водолази твърдят че са открили съкровище на кораб потънал преди 152 години. Подводната находка се намира в Адриатическо море и представлява италиански боен кораб.

Възможно е стойността на скъпоценностите да е за десетки милиони евро.

"Ре д'Италия", или „Краля на Италия“ в превод, е потънал близо до хърватския в наши дни остров Вис. Там на 20 юли 1866 г. по време на Третата италианска война за независимост се е разиграла първата битка между броненосци.

„Ре д'Италия“ е получил пробойна от тарана на австрийския флагман „Ерцхерцог Фердинанд Макс“.

Анди Марович, водолазен център "Манта": „Ре д'Италия“ е на доста голяма дълбочина - на 115 метра. Подводният оглед продължи близо 5 часа.

От водолазния център „Манта“ твърдят, че са открили на борда на кораба метален сейф. Предполага се, че в него има пари или злато, които са били предназначени за италианската администрация в Далмация преди век и половина.

Лоренз Марович, водолазен център „Манта“: Това тепърва трябва да се провери. Но сейфът трябва да бъде изваден, защото този кораб пази 391 души, потънали в голямата битка при Вис.

В битката при Вис флотът на Италианското кралство е превъзхождал този на Австрийската империя, но е претърпял поражение.

Австрия обаче губи войната и отстъпва Венеция на Италия.