Хърватският парламент утвърди новия състав на правителството, предложен от хърватския премиер Андрей Пленкович, съобщи националната телевизия ХРТ.

© БГНЕС

До момента не е утвърден кандидатът за поста министър на труда и пенсионната система Йосип Аладрович, обсъждането на неговата кандидатура продължава.

По-рано на фона на скандал с недвижими имоти премиерът извърши редица промени и вкара в кабинета няколко нови фигури. Пленкович обяви, че нови вицепремиери ще станат министърът на вътрешните работи Давор Божинович и министърът на финансите Здарвок Марич.

Мястото на министъра на външните и европейски работи ще се заеме от хърватския посланик във ФРГ Гордан Гърлич Радман. Нов министър на земеделието ще стане Мария Вучкович, а постът на министър по демографията, семейството, социалната политика и младежта ще бъде заето от Весна Бедекович.

Нов министър на регионалното развитие и еврофондовете ще бъде Марко Павич, който заемаше преди това поста на министър на труда и пенсионната реформа.

Постът на министър на държавното имущество ще бъде даден на Марио Баножич, а администрацията ще бъде поверена на Иван Маленица.

По-рано министърът на държавното имущество Горан Марич подаде оставка след обвинение за незаконни сделки с недвижими имоти.

На 9 юли, премиерът прие оставката на министъра на администрацията Ловров Кушчевич след публикации за незаконни машинации на чиновници с недвижимост.