НОВИНИ

ХТМУ ще привлича кандидат-инженери с подобряване на учебната база

Университетът по химични и металургични технологии в София ще привлича бъдещи инженери с реновирана материална база. Търсенето на специалисти с инженерна подготовка е голямо, а инженерите у нас не достигат за покриването на нуждите на индустрията. Въпреки това обаче техническите специалности не са сред предпочитаните от младите хора.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
19:20, 21.12.2016
8240
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Химико-технологичният и металургичен университет в София е сред утвърдените технически училища у нас. Едно от предимствата му е, че си сътрудничи по проекти и учебни програми с университети във Франция и Германия и студентите получават както теоретическа, така и практическа подготовка на международно ниво. Въпреки това обаче материалната база в кабинетите и залите за практически занимания е остаряла и непривлекателна.

Инж. Антони Манолов, помощник ректор на ХТМУ
"Не е санирано, откакто са направени тези халета, и вътре температурата е доста ниска. Няма как да се води учебен процес, когато ти е студено и когато завали дъжд, да ти тече на главата."

Част от учебните халета, където трябва да има машини и апаратура близки до тези в реалното производство, всъщност не се ползват, заради лошото им състояние и са превърнати в складове. След очакваното реновиране ще може да се възстанови учебният процес в тях. Проектът включва и оборудване на учебните зали с нови мебели, компютри и учебна апаратура.

Веселина Колева
"Вярваме, че след тези подобрения ще се популяризира самият университет, от друтга страна ще се спомогне за самата реализация на повечето студенти в университета, тъй като ще бъдат конкурентно способни на пазара на труда в момента."

Стойността на проекта е за 3 милиона лева, от които над 2.5 милиона - евросредства. Досега по европроекти са санирани другите две сгради на университета, направена и нова библиотека. В ХТМУ се обучават редовно и задочно близо 3 хиляди студени и докторанти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София беше отслужена панихида в памет на убития посланик Андрей Карлов
В София беше отслужена панихида в памет на убития посланик Андрей Карлов
Сигурност на коледните базари в Париж, Ница и Страсбург
Сигурност на коледните базари в Париж, Ница и Страсбург