„Руската и кубинската армия се намират на територията на Венецуела незаконно, тъй като тяхното пристигане не е одобрено от парламента на републиката“каза самопровъзгласилият се за прецидент и лидер на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо в интервю за опозиционния вестник Clarin, предаде ТАСС.

© БГНЕС

"Във Венецуела вече има незаконна военна намеса, каквато е руската и кубинската, за която Мадуро даде разрешение. Но само парламентът може да позволи чужда намеса или пристигането на военни части ", каза той.

Според Гуайдо опозицията "никога не е обмисляла военния вариант" за разрешаване на кризата във Венецуела. "Само Мадуро обмисля възможността за военна интервенция, когато говори с Башар Асад и обещава да превърне страната във втора Сирия и когато открива редовни полети между Техеран и Каракас", заяви опозиционерът.

САЩ поискаха ООН да признае Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела

САЩ поискаха ООН да признае Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс поиска ООН да признае Хуан Гуайдо за легитимния лидер на Венецуела, като заяви пред Съвета за сигурност, че „Николас...

В края на март вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на летището в Каракас. Председателят на Конституционната асамблея на Венецуела Диосдадо Кабело потвърди пристигането в страната на два самолета от Руската федерация.

Два руски самолета са кацнали във Венецуела

Два руски самолета са кацнали във Венецуела

Два руски самолета са кацнали в Каракас с техника и близо 100 военни. Според местните медии, цитирани от Ройтерс, присъствието на руските самолети е в...

Според официалния представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, специалисти от Русия са пристигнали във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката. Както подчерта Захарова, "присъствието на руски специалисти във Венецуела се регулира от споразумение между правителството на Руската федерация и правителството на Венецуела за военно-техническо сътрудничество, подписано през май 2001 г. и своевременно преминало необходимите процедури за ратификация и в двете държави."