НОВИНИ

Хуан Гуайдо се срещна с европейски посланици

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо определи като изключително щедри даренията, които днес бяха направени за страната от 5 европейски държави. След среща с посланиците на Германия, Франция и Великобритания, самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела призова международната общност за допълнителна хуманитарна помощ за страната му. На този фон остават противоречиви реакциите за планирания за този петък благотворителен концерт под патронажа на милиардера Ричард Брансън.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:25, 20.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

18 600 000 долара - толкова ще отпуснат Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания. Как и кога ще бъде доставена помощта обаче не става ясно, тъй като все още вярната на Николас Мадуро армия е блокирала границите. Опозицията планира да вкара хуманитарните пратки по въздух и суша от пунктове в съседни държави, но не е изключено да се стигне до сблъсъци.

Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на Венецуела: Това не е подкрепа за Хуан Гуайдо, а за конституцията, за свободата, за равенството, за демокрацията и за всички права, за които венецуелците се борят от години.

Хуан Гуайдо призова останалите 50-ина държави, които признават легитимността му, също да подпомогнат Венецуела.

Мартин Кренер, посланик на Германия във Венецуела: Николас Мадуро не просто окупира властта, но и продължава да отрича хуманитарната криза в страната, с което само влошава ситуацията.

А от правителството на Мадуро съобщиха, че днес в Каракас е пристигнала пратка от Русия, без да уточняват какво са получили от Москва. Сегашните управляващи ще организират свой благотворителен концерт в петък по същото време, когато ще е и този на опозицията.

Под патронажа на милиардера Ричард Брансън в колумбийския граничен град Кукута се очаква мащабно благотворително събитие. На този етап обаче потвърждение за участие са дали само няколко латинозвезди.

Критики към Брансън и призив да се откаже, дойдоха и от съоснователя на Пинк Флойд - Роджър Уотърс. Според рок-звездата е немислимо това събитие да се сравнява с култовия Live Aid от 1985 г., когато най-добрите в света на музиката събираха средства за Етиопия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банковата служителка, обвинена за кражба на 450 000 лв., остава в ареста
Банковата служителка, обвинена за кражба на 450 000 лв., остава в ареста
68 иновации ще бъдат представени на международното изложение АГРА в Пловдив
68 иновации ще бъдат представени на международното изложение "АГРА" в Пловдив