НОВИНИ

„Хуауей” съди търговското министерство на САЩ

Китайската компания „Хуауей” заведе дело в американския съд срещу Министерството на търговията на страната, като поиска връщането на конфискуваното телекомуникационно оборудване, което се намира в Аляска.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:46, 22.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света
хуауей съди търговското министерство сащ

В продължение на две години американските служители не могат да решат дали да издадат отделен лиценз за износ на тази партида оборудване, която беше изпратена през юли 2017 г. за тестване в лаборатория в щата Калифорния, но в последствие беше изтеглена в Аляска.

Според „Хуауей” дружеството е предало на американската страна цялата поискана информация за продуктите, за които по това време не се е изисквал отделен лиценз. Въпреки това, Министерството на търговията в продължение на 20 месеца не е взело решение.

Във връзка с това „Хуауей” моли съдът да признае, че администрацията на САЩ „незаконно се е въздържала или неоснователно е отложила действията си” по отношение на конфискуваното оборудване, съобщи РИА Новости.

;

В средата на май Министерството на търговията на САЩ включи „Хуауей” в черен списък, което блокира пътя за компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. „Хуауей” е в списъка на компаниите, на които е забранено да извършват бизнес с американски фирми без нужния лиценз.

„Гугъл” вече прекрати сътрудничеството с „Хуауей” в области, които изискват прехвърляне на оборудване, софтуер и технически услуги, с изключение на тези, които са публично достъпни при отворен лиценз. По-специално, американската компания е лишила „Хуауей” от достъп до актуализации на „Android OS”, с които са оборудвани смартфоните на китайската компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две тежки катастрофи в Хасковско се случиха през изминалата нощ
Две тежки катастрофи в Хасковско се случиха през изминалата нощ
Деми Мур с главна роля в сериала по романа „Прекрасният нов свят“
Деми Мур с главна роля в сериала по романа „Прекрасният нов свят“