Художникът Николай Кашев е изрисувал ликовете на Васил Левски и Христо Ботев на площада в симитлийското село Черниче, което през 2012 година беше обявено за Евросело. Картината е направена за празника на населеното място, като в изработката и подготовката на стената са се включили всички младежи от Черниче напълно безвъзмездно. За празника следващата година творецът има идея да изработи специални табели, които да посрещат жителите и гостите на селото.

Черниче, Симитли

Изрисуването на стената е отнело около една седмица, като за направата на портретите са използвани акрилни бои, които са издръжливи на атмосферните условия. А строителните материали са осигурени от общината в Симитли.

Георги Стефанов, кмет на село Черниче: Всичко се получи от само себе си, стъпка по стъпка. Първо беше изградена стана, която съсобственик на парцела реши да направи и ние в последствие решихме , че площадът не може да изглежда с тухлена стена.
Николай Кашев: Започваме примерно от Смърт или Свобода, след това идва Левски, Ботев, свободна България, ЕС. Идеята беше точно тази, искаме да тръгнем от борбата за свобода на България и стигнем до Европа.

Хората в селото казват, че картината придава друг вид на площада, а и учи младежите на патриотизъм.

Много ми харесва . Това е че сме българи, говори много за нас. Ботев- Левски, това е.

Всеки един, който е българин, би трябвало да се усеща горд от тази стана, така мисля аз.


Художникът Николай Кашев има идея да бъде изрисувана и друга стена в селото. На нея в хронологичен ред ще се представи историята на населено място - от създаването му до днес.