НОВИНИ

Художникът Христо Йотов представя своя изложба във Варна

Странни персонажи и нелогични случки, майсторски разказани от художника Христо Йотов представя на варненската публика арт галерия “Папийон”. Картините, създадени специално за пространството, са обединени под надслов “Въображаема реалност”.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:00, 31.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Художникът за втори път се доверява на варненската публика и разкрива пред нея всичко, което го е провокирало през последната година. Впечатление прави серия от картини, изрисувани по стара технология.

Христо Йотов, художник
“Рисува се върху дърво, което е предварително подлепено с платно, за да нямат влияние атмосферните условия върху дървото. Само с малката четчица и с много любов.”

Йотов е известен с хумористичния начин, по който пресъздава в платната си ежедневни, а понякога и екстремни житейски ситуации. Провокират и самите имена на картините, които всеки може да подреди в собствен разказ. Например „Очакване“ за „Онзи юлски ден, когато...“ „Илюзионистът“ ще ни разкрие “Алегорията на успеха”.

Христо Йотов, художник
“Чувствам се в ателието си като един Господ, защото мога да си позволя да напиша пиесата, да построя декора, да си подбера актьорите, които аз искам, да им дам ролите и да им кажа “Хайде играйте”.

Героите на Христо Йотов пламенно играят ролите си на “малки хора” и провокират зрителите да си задават “големите въпроси” - за щастието, смисъла на живота, преходността. Изложбата прави трудностите от ежедневието по-леки за преглъщане. Невероятната “Въображаема реалност” на Христо Йотов ще остане в галерия Папийон до 21 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 22 стотинки от всеки изработен лев отиват за заплати, според КНСБ
Едва 22 стотинки от всеки изработен лев отиват за заплати, според КНСБ
Пострадали от наводнението в Бисер съдят държавата за над 2 млн. лева
Пострадали от наводнението в Бисер съдят държавата за над 2 млн. лева