НОВИНИ

Художникът Николай Кашев с изложба за празника на Симитли

Навръх рождения си ден художникът Николай Кашев откри 25-ата си самостоятелна изложба в Симитли. Тя е посветена на празника на града, който жителите отбелязват всяка година на Малка Богородица. Любителите на изкуството ще могат да разгледат най-новите творби на художника, рисувани през последните три години. Картините са подредени в изложбената зала в Симитли.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:20, 08.09.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В изложбата „Моментни настроения” Николай Кашев представя 30 платна с пейзажи, абстракции и икони. Авторът казва, че се е старал да пресъздаде красивата природа на Симитийския край, от която черпи вдъхновение. На някои от платната са изобразени Тросковския манастир, Коматинските скали, както и Струмския разлив. Впечатление прави и последната картина на художника, пресъздаваща опустошителната огнена стихия над Кресненското дефиле.

Николай Кашев, художник: „Ходих до село Мечкул и там видях тези облаци дим. Това беше нещо страшна работа, страшна картина. Kрасивите пейзажи в Пирин планина почти около 15 хиляди дка, както казват хората, са унищожени, така че това ме вдъхнови да направя тази последна картина и вярвам, че хората ще я разберат.”

Авторът казва, че черпи вдъхновение за картините си най-вече от природата, а много от творбите си посвещава на отрудените хора на село.

Николай Кашев, художник: „Това е живота, това е истинския живот! И като видя там тези отрудени селяни, и има там един мой комшия дядо Пешо, той има две магарета, като ги накачи с дърва... Това е една романтика, това вече не може да се види.”

Николай Кашев рисува повече от половин век. Живее и твори в село Черниче, където преди години откри първата селска арт галерия. До момента е направил повече от 500 картини в различни стилове. За рождения си ден си пожела здраве, за да успее да нарисува поне още толкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Да назначавам председателя на антикорупционния орган за мен не е самоцел
Радев: Да назначавам председателя на антикорупционния орган за мен не е самоцел
Пуснаха под домашен арест Лазар Влайков
Пуснаха под домашен арест Лазар Влайков