Живописецът Николай Янакиев, който е един от най-известните съвременни български художници в Европа и света, представи изложба в родния си град Дупница. Експозицията показва творческия път на автора с 50 произведения, подредени в залите на двете градски галерии - „Джамията" и „Околийската къща".

Изложбата е възможност зрителите да преоткрият големия талант на живописеца Николай Янакиев, чието изкуство винаги завладява с хармонията между цвят,линия и пространство. Казва, че изложбата си прави многолик автопортрет. Определени негови настроения и преживявания в цвят предава на зрителите.

Николай Янакиев: Всичко, което правя, е взето от реалността, това че го пресъздавам по мой собствен начин нали, не значи, че е някаква измислица.

С реални и абстрактни измерения е духовната територия на художника, който и този път търси диалог с публиката си.

Николай Янакиев: Искам този, който гледа картината, който я съзерцава, да довърши картината, ако може разбира се, да взема участие в самия процес не на доизграждане, но поне на възприемане на картината.

Авторът показва и 11 забележителни платна от цикъла „Вариации в цвят". Интересът към новата изложба на Николай Янакиев е много голям и затова тя ще остане в Дупница до 25 юли.