НОВИНИ

Хуманитарната помощ за Венецуела пристигна, но границите ѝ останаха затворени

Десетки камиони с хуманитарна помощ пристигнаха на границата между Колумбия и Венецуела. Мостът, който свързва двете държави, обаче остана затворен. Николас Мадуро остава непреклонен. Той предложи помощите да се разпределят в Колумбия и попари надеждите за медикаменти и храна на много от венецуелците.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:19, 08.02.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Храни, медикаменти и стоки от първа необходимост - това превозват десетките камиони, които пристигнаха в граничния колумбийски град Кукута. Те бяха ескортирани от местната полиция. Стотици венецуелци пристигат в Кукута, не само за да се нахранят. Бебето на Габриела е болно и тя е тук, за да вземе лекарства:

Трудно е, понякога нямам какво да ям, много е трудно.
;

А венецуелците търсят изход. Ниевеш работи в нефтодобивната промишленост. Стотици негови колеги вече са напуснали Венецуела и са заминали за Кувейт, Чили, Ангола. Сега е негов ред. Знае, че ще е трудно, но знае, че в Иракски Кюрдистан, за където заминава, вместо 20-е долара за месец, ще изкарва 4500.

Ниевеш Рубелин: Разбира се, трудно ми е да съм далеч от семейството си, от децата и съпругата си, но на практика съм принуден да го направя, заради ситуацията, в която живеем.

В Уругвай започна среща за решаване на кризата във Венецуела, в която участват повече от 10 европейски и латиноамерикански държави. Целта е да се намери компромисно решение между опозицията, начело със самообявилия се за преизидент Хуан Гуайдо, когото вече признаха над 40 държави, и държавния глава Николас Мадуро, който отказва да сдаде властта.

;

Американска организация и Световната продоволствена програма организираха полева кухня в колумбийския град.

Андреина Васкес: Ядем тук - закуска и обяд. Ако не беше тази кухня, щяхме да сме загубени... Продавам цигари и близалки по улиците. Спя по улиците със сина си. Не мисля, че това трябва да се случва във Венецуела. Нали имаме президент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът и главният прокурор с награда за личен лидерски принос
Вицепрезидентът и главният прокурор с награда за личен лидерски принос
Захариева за позицията за Венецуела: „Изобщо не приемам думата „преписана“
Захариева за позицията за Венецуела: „Изобщо не приемам думата „преписана“