НОВИНИ

Хванаха 3 тона контрабанден алкохол в манастир

Митничарска група разкри близо 3 тона алкохол без бандерол и два нелегални казана за ракия в поморийския манастир "Св. Георги". Игуменът на манастира не беше открит за коментар, а един от монасите заяви, че светата обител е произвеждала и продавала ракия, откакто съществува.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:33, 23.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Митничар под прикритие закупил от монасите в манастира бутилка ракия. След като видял, че на нея нямало български акцизен бандерол веднага се обадил на мобилната група.

"С последващите действия бяха установени 281 бутилки с алкохол без наличието на български акцизен бандерол, както и около 2500 литра наливен алкохол. В рамките на проверката бяха констатирани и два казана за варене на ракия, нефункциониращи към момента на контролните действия".

Помещението, където са двата нелегални казана и бидоните с ракия е запечатано.

В двора на манастира е обособен и склад за амбалажа, в който се е наливало виното и ракията.

От Агенция Митници уточниха, че ще се установи дали ракията е била незаконно произвеждана и продавана само на поклонници или е била пласирана и в заведения по Южното Черноморие.

;

Днес само един монах се съгласи да коментира производството на алкохол в манастира.

Монах Сергий: "Манастирът винаги е произвеждал и в дълбока древност е произвеждано и вино, което е необходимо за свето причастие. В момента няма абсолютно никакъв проблем, освен че данъчните си вършат работата, така както на тях им е повелено. Държавата колко години ни е позволила да го правим. Те сега ли научиха, че ние имаме? Моля ви, това е несериозно. Ако сега държавата и данъчната власт са научили, че ние имаме тук възможности и сме произвеждали, то тази държава съмнително много нещо е пропуснала".

Монах Сергий каза, че ще регистрират търговско дружество и ще си платят акциза, а дотогава табелата за манастирско вино и ракия е свалена и се продават само свещи и икони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С фестивали привличат туристи в Банско през лятото
С фестивали привличат туристи в Банско през лятото
Русия: Британският референдум е вътрешен въпрос
Русия: Британският референдум е вътрешен въпрос