Пет дни, след като Германия беше разтърсена от кражба на лични данни от политици, журналисти и представители на шоубизнеса, извършителят е задържан и разпитан. 20-годишен германец, който още живее при родителите си, а не чуждо разузнаване, стои зад атаката. Мотивът му е бил раздразнение от засегнатите 1000 публични личности и желание да ги изложи. Помогнали са му лесните пароли към профилите.

Мартин Шулц е сред жертвите на хакера. Бившият председател на Европейския парламент, а сега депутат в Бундестага е търсен от непознати по телефона. Номерът бил таен. После разбира, че е публикуван в профил в социалната мрежа Туитър. Там през декември са разпространени още по-чувствителни данни и за други германски политици. Най-много са представителите на консерваторите и нито един от "Алтернатива за Германия".

Георг Унгефук, прокурор: Заподозреният направи самопризнания и оказа съдействие на разследването. Понеже живее при родителите си и няма опасност да се укрие, беше освободен. Сред мотивите му са раздразнения от изявления на засегнатите.

Предполагаемият извършител е задържан още в неделя. Разследването срещу него продължава. Подценяваната до сега кибер-престъпност и пренебрегваната кибер-сигурност с този случай придобиват още по-голямо значение.

Вътрешният министър на Германия анонсира за първата половина на тази година законопроект за защита на гражданите и институциите. Предупреждава обаче, че тотална сигурност няма.

Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия: Всеки носи отговорност в личното си пространство за защита на чувствителните си данни. Безгрижие няма място тук. Паролите към профилите трябва да затрудняват хакерите, а не да ги улесняват.

Именно чрез чисто хакерски подход, а не чрез сложна технология е бил възможен масивният теч на данни в Германия.

Хакнаха Бундестага: Изтекли са лични данни на стотици германски политици

Хакнаха Бундестага: Изтекли са лични данни на стотици германски политици

Хакери публикуваха в мрежата лични данни на стотици германски политици от почти всички партии в Бундестага, съобщи на уебсайта си RBB. Според вестник...