Два случая на контрабанда на цигари разкриха митнически служители в района на ГКПП Кулата. Иззети са 30 950 кутии или 619 000 къса нелегални цигари. По случаите са образувани досъдебни производства, които вече са приключени, съобщиха от Агенция "Митници".

На 18 февруари на ГКПП Кулата е извършена проверка на два автобуса, пътуващи по редовни линии от Гърция за България. При багажа на пътник, пътуващ в първия автобус, са открити 3990 кутии (79 800 къса) цигари без бандерол. При втора проверка, в багажа на друг пътник, от втория автобус, са открити 2000 кутии (40 000 къса) цигари без бандерол. Общото количество на откритите в автобусите цигари без бандерол е 5990 кутии - 119 800 къса.

В качеството на обвиняеми по делото са били привлечени четири лица – извършители и помагачи. След постигнато между защитата им и Районна прокуратура – Петрич споразумение на подсъдимите са били наложени наказания. Трима от тях – Л.Б., А.Г., Г.Г., са с по една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в различни размери – от седемстотин лева до хиляда лева. Четвъртият подсъдим – М.М., е с наложено ефективно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на хиляда лева.

499 200 къса (24 960 кутии) цигари без български акцизен бандерол са задържали митнически служители седмица по-рано, при проверка на автовоз в района на ГКПП Кулата, влизащ в страната от Гърция и превозващ десет употребявани автомобила. При проверката в автомобилите, в девет от тях са открити общо 24 960 кутии нелегални цигари от различни марки.

Подсъдимият по делото – Д.Г., се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е споразумял с Районна прокуратура – Петрич. С определението на съда му е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок.