НОВИНИ

Киберапокалипсис: ​99 държави и над 75 хиляди "заразени" компютри

99 държави и над 75 хиляди "заразени" компютри - това, за сега, е равносметката от мащабната кибератака с вирус, който иска откуп. Специалисти заговориха за киберапокалипсис.

bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 13.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Това е нещо голямо - така накратко могат да се обобщят реакциите на властите и експертите по киберсигурност, които са силно притеснени от мощната хакерска атака. По думите им, тя е с безпрецедентни размери, засяга компютри по цял свят и се разпространява с огромна бързина.

Варун Бадуар, изпълнителен директор на IT компания: "Това, което виждаме днес е киберапокалипсис. Това е едно от нещата, за които сме били много бдителни като индустрия. И за последните 24 часа видяхме как над 45 хиляди системи бяха инфектирани със софтуер за откуп, в 74 държави по цял свят. На практика хората нямат достъп до компютрите си, информацията в тях е ксртита и криптирана, и до коятo няма достъп, докато не бъде платен откупът. "

Вирусът се възползва от познат в компютърните среди дефект в операционната система на компютърен гигант и заключва файловете в заразените компютри. После хакерите искат откуп, платен под формата на виртуалната валута биткойн, за да може потребителите отново да получат достъп до файловете си. Никой обаче не дава гаранция, че след плащането на исканата сума, които варира от 300 до 600 долара, информацията ще бъде отключена или ще може да се използва. Засегнати са болници, финансови и икономически учреждения, държавни институции, телекомуникационни компании.

Варун Бадуар, изпълнителeн директор на IT компания: "Атакувани са организации, чиито мисии са критични, които наистина не могат без данните си дълго време. Виждаме, например, че почти цялата британска здравна система остана блокирана, повечето болници са част от обща система и загубиха достъп до централата. На практика това означaва, че връщат пациенти."

Може да минат дни, седмици, а може и никога да не се разбере кой стои зад тази киберинвазия, казват експерти. Или става дума за координирана атака без конкретна мишена, или нападенията са свързани по между си, допълват те, а мнозина се опасяват, че това е едва началото на нов вид киберпрестъпност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страните от Г-7 ще излязат с декларация за съвместна борба срещу кибератаките
Страните от Г-7 ще излязат с декларация за съвместна борба срещу кибератаките
Търси си се нов директор на ФБР
Търси си се нов директор на ФБР