Мащабна размяна на пленници между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тя беше договорена този месец от президентите на Русия и Украйна на среща в Париж с участието на лидерите на Франция и Германия. Донбас и Луганск са получили общо 123-ма пленници и са предали 77, съобщава ТАСС. В телефонен разговор руският президент Путин и германският канцлер Меркел приветстваха размяната, замислена като част от процеса за нормализиране на отношенията между Москва и Киев.

Размяната се състоя на контролен пункт край индустриалния град Горловка в Донецк. Пленниците пристигнаха с автобуси и бяха предадени след проверка на самоличността.

Процесът беше охраняван от въоръжени части на двете страни. Според украински медии сепаратистите предават главно украински военни, но и задържани активисти и журналисти.

Виктория Воронина: Бях осъдена на 12 години за държавна измяна в така наречената Луганска народна република. Дойдох да видя родителите си и за нещастие, не можах да напусна града. Тогава детето ми беше на две години и вече три години чака майка си да се върне у дома.

Сред предадените от Киев има бивши членове на специалните части Беркут, обвинявани за убийството на 48 демонстранти при продемократичните протести в Украйна през 2014-та. Украински активисти се обявиха против размяната. Преди две години Киев предаде около 300 души и получи 70, а през септември си върна 24 моряци, задържани от Русия в Керченския пролив през ноември 2018.

Украинският президент Зеленски беше избран с обещание да приключи петгодишния конфликт, отнел живота на 13 000 души, и да върне пленените украинци у дома. Вътрешни критики предизвикват плановете му да предостави специален статут на Донбас.

Признак за леко размразяване на отношенията с Москва са и преговорите за дов договор за транзит на руски газ през Украйна.

Приключи размяната на пленници между Киев и Донецк

Приключи размяната на пленници между Киев и Донецк

Самопровъзгласилата се Донецка народна република и Киев завършиха размяната на затворници в Донбас.