НОВИНИ

Киев осъмна с палатков лагер пред Върховната Рада

Втори ден продължават антиправителствените протести в Украйна. Киев осъмна с палатков лагер пред Върховната Рада, след като вчера хиляди демонстрираха срещу корупцията и се стигна до стълкновения със силите на реда.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:35, 18.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Около 60 палатки изникнаха през нощта пред сградата на Върховната Рада в Киев, малко след като многохилядни протести превърнаха украинската столица в арена на сблъсъци. Демонстрантите искат да бъде създаден специален съд за борба с корупцията и депутатите да бъдат лишени от имунитет. Категорични са, че няма да напуснат района, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Организатори на протестите са няколко реформистки движения, сред които и новата партия на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Той и президентът Петро Порошенко са яростни политически опоненти. Според Саакашвили, Порошенко е олицетворение на олигархията в Украйна и е време да подаде оставка.

Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия и бивш губернатор на Одеса - 17.10.2017г.: Един човек е узурпирал властта. Това не е справедливо спрямо украинците. Съдебната система работи в негов интерес, бизнесът също.

Протестиращите имат и още едно искане - за изменения в изборния закон, който предвижда гласуване по открити партийни листи.

Андрей, протестиращ - 17.10.2017г.: Украинските власти ясно демонстрират, че нямат воля за реформи и промени в политическата система. Ето защо ние - гражданите, се чувстваме длъжни да дадем гласност на желанието си, а именно - управляващите да даде приемат законите, дори и да не искат. А не искат, защото ще спрат да печелят пари. Сега им е комфортно. Няма да се откажат и от имунитета си, докато обществото не ги принуди.

По време на вчерашните митинги се стигна до сблъсъци с полицията, при които пострадаха трима демонстранти и един служител на реда. Смята се, че 5-те хиляди протестиращи са били охранявани от най-малко 3500 полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община ще отдели 20 милиона лева за снегопочистване тази зима
Столичната община ще отдели 20 милиона лева за снегопочистване тази зима
Повдигнаха обвинения на 8-те задържани за наркоразпространение в Бургас
Повдигнаха обвинения на 8-те задържани за наркоразпространение в Бургас