НОВИНИ

Килограми стари лекарства се изхвърлят в кофите за боклук

Русенци масово изхвърлят лекарствата с изтекъл срок на годност в контейнерите за боклук. Аптеките в града масово отказват да приемат обратно старите медикаменти. Затова в Деня на Земята ученици решиха да предложат алтернатива на този проблем и да помогнат за опазването на околната среда.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
08:53, 22.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

260 от 300 анкетирани русенци признават, че старите им лекарства попадат директно в кофата за боклук, въпреки че в упътването на повечето медикаменти е записано, че трябва да се върнат в аптеката, когато им изтече срока. Тази превантивна мярка ще допринесе за опазването на околната среда. Като човек със „зелено мислене" преподавателят по биология и химия Мария Димитрова е проучила какъв риск крият старите хапчета и сиропи , ако попаднат във водата.

Мария Димитрова - преподавател по биология и химия: Тия лекарства влизат в химично взаимодействие с други вещества в смесения отпадък и могат да се получат реакции химични на много бавно или никакво разлагане. Освен това някои могат да попаднат в отходните води и да попаднат в река Дунав, което може да доведе до отравяне на хидробионтите. Дори има сведения, че благодарение на антибиотици и инсулин могат да доведат до промяна в пола на рибите, могат да попаднат в човешкия организъм и да има големи проблеми.

За да помогнат за опазването на природата, Мария Димитрова и нейните ученици успяват да убедят фармацевтите от две русенски аптеки да приемат обратно медикаментите с изтекъл срок на годност, дори и без старата рецепта и касовата бележка.

Галя Бочева - магистър-фармацевт: Има контейнери за унищожаване и се предават на фирма, която ги изгаря. Има си определен обем, който можем да покрием. Затова е хубаво и други аптеки да съдействат.

Младите еколози от училище „Възраждане" предлагат Русе също да бъде включен в българо-швейцарски проект, който предвижда веднъж месечно фирма за разделно събиране на отпадъци да обикаля по домовете и да събира старите лекарства и живачните термометри. Засега от услугата могат да се възползват жителите на Разград, Свищов и Несебър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибари на протест срещу бракониерите
Рибари на протест срещу бракониерите
Книги за смет
"Книги за смет"