НОВИНИ

Ким Чен-ун пристигна във Владивосток

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна с бронирания си влак в руския Далечен Изток, където утре ще се срещне за първи път с президента на Русия Владимир Путин. Очаква се Ким да се опита да получи руска помощ срещу международните санкции заради ядрената му програма.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:54, 24.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

С хляб и сол беше посрещнат Ким Чен-ун още на границата на Русия и Северна Корея - на гарата в пограничното селище Хасан. След като посети местния Дом на корейско-руската дружба, построен по повод визитата на дядо му Ким Ир Сен в Съветския съюз преди 33 години, Ким Чен Ун отговори за първи път на въпрос на руски журналист.

Ким Чен-ун, висш ръководител на КНДР: Пристигнах в Русия заедно с топлите чувства на нашия народ. Надявам се това посещение да е успешно и полезно. И още се надявам в хода на преговорите с уважаемия господин Путин да успея да обсъдя конкретно въпросите за урегулирането на ситуацията на Корейския полуостров и развитието на двустранните ни отношения.
;

След още няколко часа път Ким пристигна на построената в края на XIX век гара във Владивосток. Севернокорейският лидер поздрави почетния руски караул, след което под звуците на легендарната песен "Катюша" се качи на лимузината си и в съпровод на десетима тичащи охранители се отправи към Далекоизточния федерален университет. Там утре ще е срещата с Путин.

Два месеца след провала на срещата във Виетнам с американския президент Доналд Тръмп, Ким най-вероятно ще търси възможност заедно с Русия да намерят вратички в режима на санкции. В Москва обаче не вярват Путин да жертва авторитета си в Съвета за сигурност на ООН с подкопаване на ембаргото, за въвеждането на което Русия също е дала съгласието си. От Кремъл заявиха, че най-важна тема на престоящата среща ще е ядреното разоръжаване на Пхенян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как политиците тълкуват числата в бюлетината за евровота?
Как политиците тълкуват числата в бюлетината за евровота?
Масова имунизация срещу морбили в Северна Македония
Масова имунизация срещу морбили в Северна Македония