Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна с бронирания си влак в руския Далечен Изток, където утре ще се срещне за първи път с президента на Русия Владимир Путин. Очаква се Ким да се опита да получи руска помощ срещу международните санкции заради ядрената му програма.

С хляб и сол беше посрещнат Ким Чен-ун още на границата на Русия и Северна Корея - на гарата в пограничното селище Хасан. След като посети местния Дом на корейско-руската дружба, построен по повод визитата на дядо му Ким Ир Сен в Съветския съюз преди 33 години, Ким Чен Ун отговори за първи път на въпрос на руски журналист.

Ким Чен-ун, висш ръководител на КНДР: Пристигнах в Русия заедно с топлите чувства на нашия народ. Надявам се това посещение да е успешно и полезно. И още се надявам в хода на преговорите с уважаемия господин Путин да успея да обсъдя конкретно въпросите за урегулирането на ситуацията на Корейския полуостров и развитието на двустранните ни отношения.

След още няколко часа път Ким пристигна на построената в края на XIX век гара във Владивосток. Севернокорейският лидер поздрави почетния руски караул, след което под звуците на легендарната песен "Катюша" се качи на лимузината си и в съпровод на десетима тичащи охранители се отправи към Далекоизточния федерален университет. Там утре ще е срещата с Путин.

Два месеца след провала на срещата във Виетнам с американския президент Доналд Тръмп, Ким най-вероятно ще търси възможност заедно с Русия да намерят вратички в режима на санкции. В Москва обаче не вярват Путин да жертва авторитета си в Съвета за сигурност на ООН с подкопаване на ембаргото, за въвеждането на което Русия също е дала съгласието си. От Кремъл заявиха, че най-важна тема на престоящата среща ще е ядреното разоръжаване на Пхенян.

Преди срещата на върха Русия - Северна Корея в четвъртък във Владивосток

Преди срещата на върха Русия - Северна Корея в четвъртък във Владивосток

Срещата на върха Русия - Северна Корея ще е в четвъртък във Владивосток. Това съобщиха от Кремъл. Руският президент и севернокорейският лидер ще обсъд...