НОВИНИ

Кинофестивал на тема миграция се провежда за пръв път в България

Филмовият фест е по инициатива на Международна организация по миграция и се провежда по едно и също време в над 100 държави. До 18-и декември в различни кинозали в столицата и в Харманли ще прожектират филми по темата.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
07:00, 14.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Много от сюжетите, представени на фестивала, са лични за създателите на филмите, тъй като част от режисьорите в даден момент от живота си са били мигранти. Трафикът на хора, трудовата миграция, интеграцията и нелегалното преминаване на граници са само част от темите, които засягат документалните ленти.

Милена Николова, програмен асистент в Организацията по миграция към ООН: Една сравнително нова тема - климатичната миграция, при която хората напускат родните си места гонени от глад, от засушаване и от различни природни бедствия.

Миграцията е глобален феномен, който засяга цялата планета. Затова филмите са от различни части на света - Европа, Близкия Изток, Централна и Латинска Америка. Според организаторите нагласите на българите към мигрантите са предимноo негативни и това се дължи на липсата на информация.

Милена Николова, програмен асистент в Организацията по миграция към ООН: Смятаме, че през филмите подбрани да се прожектират тук, а те са предимно документални, всъщност може много ясно да се види през какво преминават хората, които идват в нашата държава, за да търсят закрила, какво е това, което ги прогонва от техните държави на произход и какви са техните ежедневни проблеми, трудности.

В подбраната селекция има и едно българско заглавие. То разказва за здравните медиатори, които помагат на ромската общност. Организаторите се надяват да направят Международния фестивал ежегоден и у нас и да покажат на българите, че мигрантите са хора клато всички нас, които имат своите мечти за един по-добър живот. Входът е свободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“
Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“
Изложба, посветена на София, беше открита в посолството на Кипър
Изложба, посветена на София, беше открита в посолството на Кипър