Международният филмов фестивал за късометражно кино „Оберхаузен“ гостува тази вечер в Пловдив. Две от програмите на фестивала бяха представени в кинозалата на Градския дом на културата „Борис Христо“. Всички филми са в оригиналните си версии и със...

Международният филмов фестивал за късометражно кино „Оберхаузен“ гостува тази вечер в Пловдив. Две от програмите на фестивала бяха представени в кинозалата на Градския дом на културата „Борис Христо“.

Всички филми са в оригиналните си версии и със субтитри на английски език и следват 50-годишната традиция на фестивала да показва иновациите в областта на късометражното кино.

Емил Миразчиев – Сдружение „Изкуство днес”: „Филмите са доста експериментални и са за професионалисти, бих казал. В този фестивал - „Оберхаузен“, над 1000 експерти от областта на киното и на видеоизкуството го посещават годишно.

Кинокритиците преглеждат около 6 хиляди заглавия за година, но избират само 500, които се показват пред публика. Част от лентите обикалят и цяла Европа.

Емил Миразчиев – Сдружение „Изкуство днес”: „Този проект, който е „Оберхаузен на турне”, той е с 8-годишна история, целта му е да излезе от Оберхаузен и да посети над 50 града от 22 страни.“

Пловдив също е сред избраните държави, като събитието е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.

Автори: Деница Торньова, Галена Паскова

Оператор: Виолин Палейков