Тази вечер в Кан се откри 70-тото юбилейно издание на най-големия в света кинофестивал. За престижната " Златна палма "ще се борят 19 филма. Два български филма - "Посоки" и "Уестърн" - участват в програмата "Особен поглед" на официалната селекция на фестивала. Председател на журито е испанският режисьор Педро Алмодовар. Той вече обяви, че филмите които ще бъдат наградени трябва да се прожектират в кинозали. За първи път, в Кан участват продукции на американска компания, която доставя филми и сериали в интернет.

© БТА

Никол Кидман, Даян Крюгер, Колин Фарел , Робърт Патинсън и Джулиан Мур са сред звездите по червения килим. 19 филма се борят за Златната палма, която ще бъде връчена на 28 май. Сред тях са творба на София Копола за гражданската война в щатите ,семейна драма на руския режисьор Андрей Звягинцев, френски еротичен трилър на Франсоа Озон и филм фантастика на унгарския режисьор Корнел Мундруцо.

Председател на журито е испанският режисьор Педро Алмодовар. Сред членовете на журита са актьорите Уил Смит и Джесика Частейн както и италианският режисьор Паоло Сорентино. За 12 дни , населението на града ще нарастне три пъти.

Татяна Романова, поетеса: "Обичам слънцето, обичам соления въздух, океана, вълните , а те са тук в Кан ".

За първи път , в Кан участват продукции на американска компания, която доставя филми и сериали в интернет. Те обаче имат малък шанс да бъдат наградени.Размерите на екрана не трябва да са по-малки от стола на, който седите, каза на пресконференция шефът на журито .