"Засукан свят" на Мариус Куркински ще даде началото на тазгодишното издание на 14 ноември. Филмът е по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника "Диви разкази", а представянето му съвпада с честването на 100-годишнината от рождението на писателя.

Айше Сали с акцентите в програмата на "Киномания" 2019.

Човек, отритнат от обществото и трудностите, с които успява да се бори. С екранизацията на Хайтовия разказ Мариус Куркински ни предизвиква да погледнем през очите на другия и да помислим за отношението ни към доброто и злото.

Мариус Куркински, режисьор и актьор: Добротата е в придобиването на вяра. Смятам, че това е необходима за времето история - да се припомня миналото, защото без него няма бъдеще.

Чувствителността към заобикалящия ни свят е тема и на следващото очаквано събитие на "Киномания". След световната премиера и специалната награда от фестивала в Торонто, "Физика на тъгата" пристига в България със специална вечер, посветена на Теодор Ушев.

Теодор Ушев, аниматор: Ще бъде вечер, в която изображението ще води към това да осмислим тъгата -да видим къде ни води и откъде идва и по този начин да се почувстваме по-малко тъжни.

Освен "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън на "Киномания" ще гледаме и "Болка и величие" на Педро Алмодовар.

Владо Трифонов, програматор на "Киномания": Това е най-личният му филм - дали го прави, защото става на 70 и е решил да бъде изповеден и разголен, но филмът е изключително въздействащ. Антонио Бандерас много майсторски се превъплъщава в ролята на големия режисьор и напълно заслужено спечели наградата за мъжка роля в Кан.

Тази година времето за хубаво кино е от 14 до 28 ноември.