НОВИНИ

Кинжал на Тутанкамон бил изкован от желязо от метеорит

Кинжал на 3300 години, открит в Египет заедно с безценното богатство на фараона Тутанкамон, е създаден от желязо от метеорити, сочат резултатите от изследване.

bnt avatar logo
от БТА
08:57, 03.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още
кинжал тутанкамон бил изкован желязо метеорит

Тутанкамон умрял на 19-годишна възраст през 14-и век пр. Христа след кратко 9-годишно царуване. Той е сред най-известните древноегипетски фараони заради богатството в гробницата му, което е най-впечатляващото откривано някога от тази епоха. В гробницата му са намерени над 5000 предмета, много от които от масивно злато. Сред това богатство е и кинжал със златна дръжка и неръждясало острие, пъхнат между ленените ленти, с които е обвита мумията.

Кинжалът е изкован от желязо от метеорити, установиха 13 египетски и италиански учени, след като изследвали състава му. Острието съдържа 10 процента никел и 0,58 процента кобалт, а това са основни съставки на желязото от метеорити. Съставът на острието, определен с голяма прецизност с помощта на рентгено-флуоресцентен спектрометър, подкрепя хипотезата за метеоритния му произход, заявиха учени от Политехническия институт в Милано, университета в Пиза и експерти от Музея на Кайро.

"Качествената изработка на кинжала на Тутанкамон доказва, че древните египтяни са притежавали големи умения в коването на желязо", отбеляза експертът Махмуд ал Халуаги. Учените са на мнение, че фараоните са си давали сметка за метеоритния произход на използваното желязо, защото по време на 19-ата династия се появил нов израз - "желязо от небето". Въвеждането на новия израз навежда на мисълта, че древните египтяни са били наясно, че тези редки парчета желязо са паднали от небето. Резултатите от изследването са публикувани в Meteoritics and Planetary Science.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дилма Русеф заклейми превратаджийското правителство на Мишел Темер
Дилма Русеф заклейми "превратаджийското правителство" на Мишел Темер
Дейвид Камерън: Британците ще живеят по-бедно, ако Великобритания напусне ЕС
Дейвид Камерън: Британците ще живеят по-бедно, ако Великобритания напусне ЕС