Задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма, обсъдиха председателите на парламентите на България и Кипър - Цвета Караянчева и Димитрис Силурис. Кипърска парламентарна делегация е на официално посещение у нас по покана на Цвета Караянчева. Гостите се срещнаха също с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

Димитрис Силурис и Цвета Караянчева дадоха висока оценка на политическите и парламентарните отношения между България и Кипър. Смятат, че политиците трябва да ги развиват в полза на хората.

Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Кипър: Ние изпитваме голяма благодарност към вашата страна за времето след турската инвазия, когато България даде работа и хляб на хиляди кипърски граждани, изгубили домовете си.

В Кипър живеят 30 000 българи. Според Силурис те са едни от най-добрите работници.

Цвета Караянчева, председател на НС: Говорихме за сътрудничество в областта на културата, образованието и най-вече на туризма. И за това, че можем да предлагаме, България и Кипър, съвместен туристически продукт, който да предлагаме на трети страни.

Пред Димитрис Силурис българският премиер изрази надежда, че ще се разшири спектъра на посещения на ресорни министри между двете държави. Борисов смята, че политическият диалог между България и Кипър е изключително полезен.

Приятелството между двете страни се основава на духовните и културни връзки, които съществуват от години, отбеляза президентът Румен Радев на срещата си с кипърската делегация. Той подчерта, че Кипър е важен търговско-икономически партньор на България.