Кипърските турци гласуват днес на предсрочни парламентарни избори след провала миналата година на последните преговори за обединение на разделения остров, предаде агенция Франс прес.

Кипър, с един милион жители, е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която досега е призната единствено от Анкара. Тя заема 38 процента от територията на острова със своите 300 000 жители. Международно признатата Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г.

СКТР сега е управлявана от коалиция на дясната националистическа Партия на националното единство и консервативната Демократическа партия.

Според експерти Демократическата партия на Сердар Денкташ, син на бившия лидер и основател на СКТР Рауф Денкташ, може да не премине прага от пет процента поради вътрешнопартийни спорове.

Партията на националното единство и Републиканската турска партия в Северен Кипър са двете основни партии на тези избори, следвани от Народната партия на Кудрет Йозерсай, бивш преговарящ в мирния процес.

Според експертите много вероятно е изборите да доведат до формирането на коалиционно правителство, тъй като нито една от партиите не се очаква да получи абсолютно мнозинство в 50-членния парламент.

В международно признатата Република Кипър на 28 януари ще бъдат произведени президентски избори, фаворит на които е сегашният президент Никос Анастасиадис. Социолозите на острова прогнозират, че ще е нужен втори тур на 4 февруари, тъй като първият няма да излъчи победител.