НОВИНИ

Кипърският президент разкритикува пратеника на ООН

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис критикува специалния пратеник на ООН по кипърския въпрос Еспен Барт Айде за пристрастност и ненужно бързане. Анастасиадис изрази днес "смущение" от това, че Айде изглежда приема позициите на непризнатата Севернокипърска турска република. Кипърският президент заяви, че Айде трябва да проумее, че "изявленията или заплахите" ще донесат резултат, противоположен на целта на преговорите за обединение на Кипър като федерация.

bnt avatar logo
от БТА
19:25, 07.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
кипърският президент разкритикува пратеника оон

Анастасиадис каза, че "колкото по-малко говори" Еспен Барт Айде, "толкова по-добре". Според кипърския президент пратеникът на ООН "избързва".

Анастасиадис каза, че не иска да влиза в конфликт, но "ние многократно му обърнахме внимание, че той трябва да бъде внимателен с изявленията, които се правят, защото те могат да предизвикат недоверие".

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви след разговор с Айде вчера, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е призовал кипърските лидери да положат всички усилия за постигане на споразумение, "имайки предвид риска, че времето за процеса се изчерпва".

Кипър е разделен от 1974 г., след като Турция нахлу на острова в отговор на преврат на привърженици на идеята за обединение с Гърция. Турция не признава Кипър като държава, а само Севернокипърската турска република, където поддържа военен контингент от 35 000 войници.

Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ постигнаха голям напредък в преговорите, които водят от две години насам. Но процесът загуби темпо през последните три месеца на фона на взаимни обвинения.

Анастасиадис критикува също Айде, че игнорира "реалната заплаха" от опитите на Турция да оспори правата на Кипър за проучвания за петрол и газ в свои води. Анкара изпрати турски кораб, за да осъществява собствени сеизмични проучвания край бреговете на Кипър

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плодовете и зеленчуците по-скъпи от миналата година
Плодовете и зеленчуците по-скъпи от миналата година
 Двама души са загинали и четирима са ранени при катастрофа край Велико Търново
Двама души са загинали и четирима са ранени при катастрофа край Велико Търново