НОВИНИ

Нова тежка присъда за бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров

Бившият началник на разузнаването ген. Кирчо Киров получи втора, по- тежка присъда за присвояване. Той е осъден на 15 години лишаване от свобода за присвояването на над 5 милиона от бюджета на Националната разузнавателна служба. Това беше обявено на брифинг на Военно-окръжната прокуратура. Помолен за коментар Кирчо Киров нарече делото поръчково и с политически привкус.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:50, 23.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Присъдата на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров е за присвояване на 5 млн. лева в периода 2007- 2011 г. Според прокуратурата, за да бъде оправдано тегленето на тези пари, са изготвяни документи с невярно съдържание. За подобна схема ген. Киров вече получи присъда от 10 години затвор през май 2016-та.

Елин Алексов - прокурор от Военноокръжна прокуратура: "Схемата на присвояване по това дело е - обявяваме, че извършваме дейност по тази вече закрита дейност, за която харчим пари и то харчим пари във валута - 80 000 евро, 100 000 щатски долара и то ежемесечно."

От прокуратурата обявиха още, че в тази схема Кирчо Киров е имал съучастник, който в последния момент съдействал на обвинението за разкриване на това престъпление.

Елин Алексов - прокурор от Военноокръжна прокуратура: "Служителят, който е осъден като негов съучастник, е работил в строга субординация с ръководителя си, получавал е необходимите разпореждания и в една военизирана структура възможностите за реакция са строго ограничени."

Кирчо Киров определи втората си присъда като следствие на едно скоротечно дело, което се базира на думите само на един свидетел. Определи го като режисирано, а целта му - да измие лицето на България пред Европа заради критиките за непоследователната борба с корупцията.

Ген. Кирчо Киров - бивш директор на Националната разузнавателна служба: "Аз не съм присвоил нито евро, нито долар, нито цент, аз дори не съм виждал тези пари и съм считал винаги тогава, когато съм утвърждавал тези разходи, а и сега продължавам да считам, че те са отишли по своето предназначение."

Ген. Киров коментира и намерението на прокуратурата да обжалва мярката му за неотклонение в по-тежка - задържане под домашен арест. Той каза, че няма намерение да бяга или да се укрива, а напротив има интерес да изчисти името си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невъзпитаните карикатуристи откриват трета изложба
"Невъзпитаните" карикатуристи откриват трета изложба
Адекватни ли са мерките за защита от насилие - историята на Деси
Адекватни ли са мерките за защита от насилие - историята на Деси